Ahmetović: Ovo je dobar dan za BiH

Današnja odluka da se u ovom trenutku uzdrži od promjene Ustava je jedina ispravna! Takav korak tako blizu izbora u Bosni i Hercegovini dodatno bi zacementirao etničku podjelu zemlje

0
225

Ovo je dobar dan za Bosnu i Hercegovinu, ocijenio je Adis Ahmetović zastupnik u Bundestagu komentirajući današnju odluku visokog predstavnika BiH Christiana Schmidta da nametne samo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

-Današnja odluka da se u ovom trenutku uzdrži od promjene Ustava je jedina ispravna! Takav korak tako blizu izbora u Bosni i Hercegovini dodatno bi zacementirao etničku podjelu zemlje. Stoga zahvaljujem OHR-u na dobrom poslu. Ipak, domaći zadatak mora se nastaviti raditi i mora se uložiti svaki napor, izraditi potrebne dalekosežne izmjene Izbornog zakona sa demokratski legitimnim institucijama i proevropskim snagama nakon izbora u oktobru 2022. Ovo je također značajan korak ka pregovorima o pristupanju EU – poručio je Ahmetović.

Schmidt je donio odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se odnose na, kako je rekao, paket transparentnosti izbora.

Riječ je o tehničkim izmjenama koje se odnose na integritet izbora, dok su političke ostavljene za kasnije nakon oštrih reakcija građana na prvobitne izmjene koje su procurile u javnost.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here