Agencija za statistiku BiH o neodržavanju popisa stanovništva: Kada državni organi budu smatrali…

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine je u skladu sa zaključkom Vijeća ministara BiH formirala radnu grupu koja je uradila prijedlog teksta Zakona o popisu stanovništva i dostavila ga entitetskim zavodima na mišljenje, navodi se u odgovoru Faktoru iz ove državne institucije.

– Međutim, sve tri statističke institucije, Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku FBiH i Republički zavod za statistiku RS-a su utvrdile da se prijedlog Zakona o popisu stanovništva ne može finalizirati bez jasno utvrđenih ključnih elemenata i drugih bitnih pojedinosti.

U pitanju su datum početka popisa, popisna pitanja, budžet, mape popisnih krugova, metodoloških i organizacionih dokumenata, nabavke IT opreme, provođenja pilot-popisa… – naveli su iz Agencije.

Osim toga, za realizaciju navedenih aktivnosti potrebno je da se, pored statističkih, uključe i druge relevantne državne i entitetske institucije, prenosi Faktor.

– Što se tiče samog termina popisa stanovništva, Agencija za statistiku BiH će postupiti u skladu sa članom 8. Zakona o statistici BiH u kojem stoji: Kada to državni organi budu smatrali neophodnim, Agencija će koordinirati planiranje, vođenje i objavljivanje rezultata popisa stanovništva i domaćinstava Bosne i Hercegovine, u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini uključujući i Anekse 7. i 10. Sporazuma – istakli su iz Agencije u odgovoru.

Podsjetimo, posljednji popis održan je 2013. i ove godine trebao je biti organizovan kao što to nalaže uobičajena evropska praksa. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *