Afera “SPO Panonika”: Stečaj i likvidacija

Vjerno i lojalno poštujući i slijedeći misao, lik i djelo aktuelnog tuzlanskog Gradonačelnika i njegovu rezolutnu tvrdnju osvjedočenog vizionara “da je odgovornost Grada kao većinskog osnivača JP “Direkcije za izgradnju Tuzla”, isključivo u sferi vrijednosti minimalnog osnivačkog kapitala tog doo u iznosu od 2 hiljade KM”, onda evidentno prijeteći milionski gubitak JP doo “Panonika”, potencijalno vodi to preduzeće u direktni korporativni stečaj i likvidaciju. Doduše, kao i uvijek do sada, sa oronulih i osiromašenih leđa Tuzlaka, tj. iz budžeta.

U stvari, još uvijek aktivna pandemija, ekspresno je evoluirala u sveprisutnu, pa i u tuzlansku, univerzalnu “Coronagate”, razorno ogoljavajući i prokazujući na vrlo elementaran način svedruštvenu nakaznu koruptivnost i neodržive demagoške političke vladajuće provizorije usmjerene, uglavnom, na organiziranu pljačku javnog novca, zaogrnutu nacionalističkim ili lažnograđanskim oblandama, uključujući preambulu beskrajnog autoritarnog vladanja u narodnom interesu. Naravno.

U istom kontekstu, zanemarujući sve druge aspekte poražavajućeg nesnalaženja lokalne tuzlanske vlasti u sadašnjim vanrednim okolnostima življenja, opravdane epidemiološke restriktivne mjere gotovo da su bespovratno uništile sve što je pod širom agendom privatnog obrta. Paralelno je osvijetljena i besmislena suština tretiranja javnih preduzeća/ustanova od strane, prvenstveno, Gradske uprave kao njenog sitnog političkog kusura.

Najbolji ili najgori primjer, sasvim je svejedno, zasigurno je JP “Panonika” koja je već definitivno izgubila svojih “poslovno ciljanih 60 sunčanih radnih dana” i samo je kolokvijalno pitanje ogromnosti pomaljajućeg milionskog gubitka ovog “najsjajnijeg dragulja u pobjedničkoj carskoj kruni Gradonačelnikovoj”. Inače, ovo preduzeće je osnovano prije gotovo 17 godina u svrhu “rekreativno-sportskih i turističko-zabavnih djelatnosti u svrhu poboljšanja zdravlja i raspoloženja građana, kao poslovno samoodrživo privredno Društvo, finansirano isključivo iz ostvarenih vlastitih prihoda etc.” I upravo tu je početak i kraj, pošto JP “Panonika” svojim poslovanjem ne ostvaruje korporativno isplativ, od strane osnivača proklamirani javni interes, pošto već više godina pravi i petocifrene poslovne gubitke, a ove godine, sasvim izvjesno, taj gubitak će biti prije milion, nego pola miliona KM.

Radi se o tome da “ukupna ulazno-sezonska cijena” za početak rada ovog preduzeća iznosi cca 2.2 miliona KM, koja uključuje sva primanja tridesetak stalnih uposlenika, honorare članova Skupštine, Upravnog, Nadzornog i odbora za reviziju, komercijalno-ugostiteljske i materijalno-tehničke pripreme, te upošljavanje 100 do 130 sezonskih radnika i td. Jasno je da je svaki ukupan prihod ispod te sume i direktan finansijski gubitak, a već je predominantno i potrošen taj novac, u značajnoj mjeri kreditno posuđen od banaka i partnera-vjerovnika i sl., sa velikom vjerovatnošću da će, iz sasvim objektivnih razloga, stvarni poslovni prihodi biti zanemarljivi.

Na drugoj strani, JP “Panonika” je željom svog osnivača, potpuno korporacijsko čudo, ili infantilno sklepano čudovište, kome su povjerena zasigurno izuzetno vrijedna izgrađena javna dobra, uključivo i 7.5 hektara “pseudograđevinskog” zemljišta, od više od 50 miliona KM, uz pišljivi sopstveni doo-ukupni kapital od koje stotine hiljada KM. Konačno, vrlo jasno proizilazi da će pomaljajući samo ovosezonski milionski gubitak ovog društva, formalno zapečatiti njegovu sudbinu, pošto će daleko prevazići stvarnu vrijednost njegovog poslovnog kapitala.

Ključni razlog za ovakvu aktuelnu situaciju je potpuno neshvatljivi “poslovni idiotizam” Gradske uprave na čelu sa Gradonačelnikom, koji su već evidentno višemjesečno ranije najavljeni, neviđeni bjelosvjetsko pandemijsko-ekonomski slom kroz vanredna stanja, izolacije i policijski sat, pretpostavili svom zastrašujućem sljepačkom predizbornom politikantskom egoizmu “odgovarajućih priprema za nastupajuću turističku sezonu”.

Ne treba zaboraviti, a na osnovu iskustva iz sramno fabricirane političko-kriminalne afere “SPO 15. maj”, da u ovom slučaju, ne mora biti cilj “glava” omrznutog istopartijskog kompanjona, nego neki žrtveni jarac, poželjni dežurni krivac, “krivi Pedro”. Ponajbolje, tzv. inokosni organ, ako se ne može baš izravno okriviti i sam Stvoritelj. A, fiskalni povjerioci su Tuzlaci, koji su uvijek do sada galantno, šutke plaćali sve višemilionske “razvojne” nepodopštine svoje vlasti.

Neka je i tako, ali je zato multietnička, građanska, tolerantna i naša. Domaća, pa šta košta, da košta.

Javno direktno neizrečena teza je očita: može propasti cijeli svijet, pa i šire, ali neće i ne smije, i šesta uzastopna Gradonačelnikova izborna pobjeda, ključno naslonjena na desetak hiljada zadovoljnih panonskih kupača, uglavnom, poodmakle dobi.

A podosta nas je i kupilo tzv. sezonske karte, ali “sezona” je još uvijek na čekanju. Izbori, takođe. (Piše: Derviš ČIČKO)

Podijeli

7 0 komentara

  1. Ma gledam ove sojenice pa ne znam jesu li oni koji su pravili one prve, prahistorijske, a na koje bi ove nove trebale ličiti, imali brentu, vidim daske na krovu, pa bi trebalo pitati ovog idejnog tvorca da to malo pojasni nama neznalica,a inace to sto izlazi iz njegove glave tek će ovaj grad koštati

  2. Ovo je zlurad komentar, gospodine Čičko. Vi kao budući gradonačalnik trebate dati ideju kako da spasimo jezera a ne da likujete nad njihovom propašću. Iz vašeg komentara proizilazi da nam uopšte ne trebaju

  3. “Javno direktno neizrečena teza je očita: može propasti cijeli svijet, pa i šire, ali neće i ne smije, i šesta uzastopna Gradonačelnikova izborna pobjeda, ključno naslonjena na desetak hiljada zadovoljnih panonskih kupača, uglavnom, poodmakle dobi.”
    Gospodine Čičko,
    Opet veliki promašaj. Nije valjda da 10.000 debila starije dobi ide na jezero samo da bi podržali sadašnjeg, a vjerojatno i budućeg gradonačelnika. Mislim da nam se trebate izviniti za izrečeno, a svoj program rada za budući mandat javno obznanite kako bi znali imali nas “uglavnom starijih” u vašem programu.

    • Nažalost, napravili ste pogrešan zaključak i atribuirali NAS Tuzlake poodmakle dobi na uvredljiv, diskreditirajući način. Nije jasno šta Vas je na to motiviralo, posebno što je bilo čije glasačko opredjeljenje sasvim privatna stvar i ne podliježe bilo čijoj kvalitativnoj procjeni ili arbitriranju. Isto vrijedi i za glasačku motiviranost. Uostalom, zbog čega bi bila unaprijed anatemizirana na bilo koji način dosadašnja, a i buduća, potpora sadašnjen Gradonačelniku i politiku koju on vodi, koja je za dobar dio nas pogrešna i štetna za Grad. Glasanje je strogo diskrecijsko pravo pojedinaca. Pa i nas “poodmakle dobi”.

  4. Ako si ti debil valjda ima i onih koji to nisu. Kad si procitao imamovicem program za ovih dvadeset godina, kad je on i kome podnio izvještaj o svom radu a bio je dužan vijecu

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *