Afera SPO “15. maj”: Bijedić nazvao Imamovića “najmračnijim političarem u postratnoj BiH”!

Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine, saopštenjem za javnost obratio se kupcima stanova u objektu SPO “15. maj” Tuzla u kojem se osvrnuo na dugogodišnju agoniju stanara i zloupotrebu pravosuđa.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Poštovani vlasnici stanova u objektu “15. Maj” Tuzla! Sa tugom i danas slušam vaše potpuno opravdane proteste i zahtjeve, suosjećam sa vama i duboko žalim za svim što sam eventualno mogao učiniti da se ne dođe do ovakve situacije. Moje ime se više od decenije „povlači“ po medijima i jedino čemu sam se nadao je da ću se što prije imati priliku braniti u poštenom sudskom procesu. Ali do fer procesa nije došlo punih 10 godina, a danas smo svjedoci političke ujdurme koju prave pojedini tužioci Tužilaštva u Tuzli optužnicom koja nema za cilj objektivizirati odgovornost niti riješiti vaš problem: okončati zgradu.

Plasiranje ovakve otužnice neposredno pred izbore, za problem koji traje deceniju, i u kome je nastupila zastara za Jasmina Imamovića je izrugivanje pravde i bacanje rukavice u lice – i meni, a mislim i vama. Bilo je jedanaest osumnjičenih, ali je Tužilaštvo pincetom izvuklo mene. Trebate znati da ukoliko i Jasmin Imamović bude optužen, u tom slučaju će kupci stanova moći tražiti odštetu od Grada Tuzla, a ako ne bude, onda oštećeni kupci nemaju od koga tražiti nadoknadu za štetu koja je pričinjena. Zastara istrage za Jasmina Imamovića i podizanje optužnice protiv mene neposredno pred izbore, koju priprema tužioc Ćazim Serhatlić, bivši šef inspekcija u administraciji Jasmina Imamovića i čovjek kome Imamović završava vrlo važne privatne poslove, koje neću spominjati poštujući porodicu tužioca, ali o kojim svi sve znamo.

Kao političar i predsjednik Socijaldemokrata BiH jasno želim kazati da je gradska vlast Tuzle morala mnogo ranije završiti zgradu. Grad Tuzla je i danas „većinski vlasnik“ Direkcije, a ima pune ingerencije da konsoliduje negativno poslovanje – posebno u segmentu u kome trpe nedužni građani.

Socijaldemokrate BiH su postavile kao jedan od prvih i najvažnijih zadataka pred našeg kandidata dr. Vahida Jusufovića da urgentno okonča teror nad građanima. Na prijedlog gradonačelnika, i uz suglasnost Gradskog vijeća, zgradu je moguće okončati i mi tu nećemo imati kompromisa. Agoniju stanara i zloupotrebu pravosuđa obećava Jasmin Imamović.

Neka krivi odgovaraju, a zgradu završiti pod hitno

U potpunosti podržavam vašu borbu za okončanje gotovo deceniju duge afere izgradnje stambene zgrade “15. maj” u Tuzli. Spreman sam suočiti se s posljedicama svake moje eventualne greške ili kršenja zakona, ali isto tako slobodan sam reći da je danas jasno da smo i stanari i moja malenkost žrtve sila iz mraka kojim nije cilj rješavanje problema, već politički obračun u režiji Jasmina Imamovića preko leđa građana.

Četiri moje i trinaest „Jasminovih“ godina

Zgrada se „gradi“ od 2005. do 2011. godine, a gradnja objekta počela je 2007. godine. Od početka gradnje proteklo je 13, a da sam ja imao veze sa gradnjom ukupno četiri godine. U tom periodu je i završen najveći dio radova. Sve planove, izvještaje i finansijska dokumenta prezentirao sam Nadzornom odboru i Gradskom vijeću, odnosno gradonačelniku Jasminu Imamoviću, te tvrdim da su imali uvida i učestvovali u svim važnim poslovnim odlukama, kao osnivač Direkcije.

Do 2008. godine Direkcija je plaćala rate kredita za izgradnju Panonskih jezera. Kredit za jezera je podignut prije mog mandata, nema u tom postupku nikakvog mog učešća, ali ima itekako učešća Jasmina Imamovića. Javno pitam kako je osigurao novac za izgradnju jezera i može li se reći da novac nije otišao za plaće radnicima, već za izgradnju Panonike? Međutim samo pominjanje Panonike bi bacilo svjetlo na lik i nedjelo najmračnijeg političara u postratnoj BiH – Jasmina Imamovića.

Dok se šepure bogataši koji su opljačkali radnike, ja sam optužen jer sam radnicima plaćao zarađeni rad i doprinose

U optužnici protiv mene stoji da sam kriv jer sam „isplaćivao plaće radnicima“ od novaca uplaćenih za stanove. U državi u kojoj državna preduzeća duguju po nekoliko decenija plaće radnicima, ja odgovaram jer sam uplaćivao plaće i doprinose, a što je bila zakonska obaveza.

Elementarna nepogoda „GIPROM“

Jedna od velikih nesreća koje su snašle sve nas u projektu izgradnje objekta je činjenica da je gradnju dobila kompanija GIPROM Tuzla, koja ima čitavu plejadu nezavršenih objekata, čekanja oko deset godina, kao što je slučaj zgrade preko puta Elektrodistribucije u Tuzli, ili pak više puta prodaje iste nekretnine, kao što je frišak slučaj prevare kompanije Edos kojoj je Girpom prodao već prodate garaže. Za slično djelo prije nekoliko godina u Sarajevu je pravosnažno osuđena Mihrija Pelak na kaznu zatvora dužu od 10 godina. Teško je naći pojedinca ili kooperanta koga GIPROM nije na neki način prevario, pa i zgrada „15. maj“ nije izuzetak, ali od 2011. godine ja se nisam mogao baviti ovim poslom, jer nisam više radio u Direkciji. Ko je dozvolio nadogradnju nekoliko spratova?

Jasmin Imamović propušta gotovo 10 godina izvršiti pritisak na GIPROM da okonča svoj dio posla.

Podržavam organe pravosuđa da krivično gone sve eventualne krivce, te se i sam spremam braniti svoje postupke pred sudom. Oštro osuđujem evidentne manipulacije podizanjem optužnice pred izbore kojim se samo nastoji stvoriti medijski pritisak na mene i politički subjekt koji vodim. Najava optužnice, podizanje, potvrda od Suda su tempirani kao događaji koji trebaju proizvesti situaciju povoljnu po Jasmina Imamovića.

Uvjeren sam da mu i ova prevara neće poći od ruke, da građani prepoznaju rukopis prevaranta i da ćemo zajedno urgentno useliti stanare i insistirati da Tužilaštvo procesuira sve odgovorne: ni po babu, ni po stričevima.

Pozivam građane da nam pruže povjerenje i podršku da zajednički okončanu jednu od najsurovijih politički režiranih drama u postratnoj BiH, koju je platila cijela generacija djece koja su trebala završavati svoje škole u toplim domovima u gradu, a danas žive kao podstanari plaćajući kredite i rentu. Jedna od najvećih želja koje imam do kraja svog života jeste da vidim što prije stanare „15. maja“ u svojim domovima, a neka odgovara svako ko je griješio – bez izuzetka.

S poštovanjem i osjećajem odgovornost da završimo započeto uz čvrsto obećanje da će „15. maj“ biti moj najvažniji posao nakon pobjede u Gradu Tuzli”, stoji u saopćenju Envera Bijedića.

Podijeli

5 0 komentara

  1. Sve sto je bijedica rekao je istina i drago mi je da ne bjezi od vlastite odgovornosti.u jednom je pogriješio nije Imamovic nikakav političar on najveći smrad u odnosu na sve nacelnika koje je Tuzla u svojoj istoriji imala a je li lopov pokazale se

  2. Ko o čemu *urva o poštenju. Ono obećava ako ga izaberemo za gradonačelnika da će manje krasti. Lopina ostaje lopina. Zar te nije stid. Ono se posralo pred vrata tuzlacima i još isce papir da otare *guzicu.
    Ja veče nesorte vidio nisam. Kad tad ćeš zajedno sa Merkatorom ribati podove u Zenici. Fuj

  3. ….kaf sam bila mala, tanko sam pisala, sada Sebastijanu fala, pisam k'o centrala…..jel’ tako, Enko ?

  4. Uglavnom, nema se tu više ništa reći, sasvim je suvišno i nepotrebno, niti je šta rečeno i radi se samo o još jednom ciničnom prežvakavanju već otrcanih opštih mjesta jedne sasvim klasične lopovske prevare nedužnih ljudi, ostavljenih na milost i nemilost upravo onima koji su ih prevarili. Njihova javna agonija, ovakvim bahatim, licemjernim javnim istupima jednog od direktnih aktera ove ogavne afere, samo je još jedno u nizu njihovih poniženja, kao i svega onog što bi trebalo da se zove “pravna država”. Čini se da neku očekivanu, pa i minimalnu, i željenu pravdu i pravednost, institucionalno, nema ko da ponudi našim sugrađanima, a indirektno i svima nama ostalima. Čeka se valjda da nekom ozbiljno
    “dugocijevno prekipi”.

  5. Glavni razlog nezavršetka zgrade 15. Maj jeste taj što je Imamović uništio JP Direkciju za izgradnju, a sve zbog sukoba sa Bijedićem. Bolesnik Imamović da je imao i malo pameti završio bi to elegantno preko Direkcije. Nasuprot tome on je išao za tim da dovede u sukob radnike Direkcije i kupce stanova, kako bi dokazao da je Bijedić kriv što se zgrada ne može završiti. Imamović 10 godina drži u agoniji i Direkciju i kupce stanova u zgradi 15. Maj.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *