Afera s respiratorima i u SAD-u: Poslao tvit Trumpu i dobio 69 miliona dolara

0
395

Krajem marta, hitne službe u New Yorku i u dijelu SAD-u počele su se puniti s pacijentima zaraženim koronavirusom, koji su se borili da dišu. Predsjednik SAD-a Donald Trump 27. marta piše na Twitteru da je pozvao Ford i General Motors da “POČNU PRAVITI RESPIRATORE, ODMAH!”

Među hiljadama odgovara, jedan tvit izdvojio se po jednako urgentnom tonu pisanja: “Možemo dostaviti respiratore za intenzivnu njegu, invazivne i neinvazivne. Neka me neko pozove ODMAH!”

Autor tvita bio je Yaron Oren-Pines, električni ižinjer iz Silikonske doline. Specijalista navodno za tehnologiju mobilnih telefona, na Twitteru ima tek 75 pratilaca i čovjek nema nikakvog iskustva u javnim nabavkama za vladu ili kupovini medicinske opreme (zvuči nekako poznato, zar ne…).

Ipak, kako otkriva Buzzfeed, tri dana kasnije država New York platila mu je 69.1 milion dolara (oko 124 miliona KM) ili 47.656 dolara za jedan respirator (oko 85 hiljada KM). Buzfeed piše da je ovo TRI PUTA veća cijena od standardne za najbolje modele (i ovo je informacija koju vrijedi zapamtiti u BiH!).

Nijedan respirator nikad nije dostavljen.

Državni zvaničnik New Yorka navodi kako je ugovor zaključen po direktnoj preporuci Jedinice za borbu protiv koronavirusa u Bijeloj kući… Danas, ugovor je okončan, a država pokušava vratiti novac koji mu je uplatila. Nije poznato koliko su uspjeli vratiti…

“U toku su rasprave o nekoliko pitanja”, kratko je rekla Heather Groll, glasnogovornica jednog od njujorških Ureda za opće poslove.

Oren-Pines kazao je da niti on niti njegova kompanija imaju komentar, a onda je prekinuo telefonsku vezu. Na poruke ne odgovara. Novac koji mu je uplaćen već 30. marta (?!) bila je najveća isplata njujorškog Ministarstva zdravstva, a sve zahvaljujući naredbi guvernera Andrewa Cuomoa od prošlog mjeseca čiji je cilj bio pojednostaviti procedure javnih nabavki kako bi se pomoglo blnicama.

Buzfeed navodi da su, zahvaljujući ovome, milioni isplaćeni firmama koje imaju malo ili nimalo iskustva u medicini – novac su dobili modni brendovi, kineski uvoznici, kompanija koja prodaje proizvode za uklanjanje bora, privatni investitori, pa čak i Qatarov Razvojni fond. Maske N95 plaćale su se po cijeni od 12 dolara – inače koštaju oko 1.25; Američka FEMA naručila je dva miliona maski za respiratore po cijeni od 7.25 dolara – 10 puta skuplje nego da je kupovala direktno od proizvođača, 3M kompanije – a onda su raskinuli ugovor jer ih dobavljač nije ni dostavio…

New York je dosad platio 214 miliona dolara za zaštitnu opremu. Dosad je stiglo samo osam posto naručenog.

U Albanyju su platili 116 miliona dolara maloj kompaniji u Brooklynu koja navodno iznajmljuje respiratore (kompanija nema ni iskustvo, a ni web stranicu). Respiratori nikad nisu stigli, a vlasnik se više nikad nije javio.

No, najviše novca, upravo je ugrabio spomenuti inžinjer mobilne tehnologije. Bijela kuća prvo nije htjela komentirati zašto su ga preporučili, a kasnije su rekli da oni sigurno nisu dali preporuku.

Oren-Pines je migrant iz Izraela, koji je diplomirao na Univerzitetu Maryland, a u Silikonskoj dolini živi od sredine devedesetih. Sudeći po društvenim mrežama, veliki je pobornik Donalda Trumpa i njegove politike. Kako je Buzzfeed istražio, tvit koji je postavljen sat vremena nakon Oren-Pinesovog možda pruža važan trag. Postavio ga je izvjesni izraelski biznismen Segev Binyamin, koji ima tri pratioca na Twitteru – među kojima je i Oren-Pines. Binyamin je napisao “vlasnik sam kineske kompanije i mogu dostaviti 1.400 respiratora”, ponudio je izraelskom ministru odbrane. Tačno toliko respiratora Oren-Pines ponudio je New Yorku.

Binyamin je odbio dati komentar na priču.

Oren-Pines je ponudio respiratore po cijeni od 47.600 dolara. Usporedbe radi, jedan dio američkih vlasti platio je 15 hiljada dolara (oko 27 hiljada KM) za jedan od najboljih respiratora kojeg proizvodi Philips.(rsa,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here