Afera “Rudnik soli Tuzla”: Prisluškivan i akademik Mirko Pejanović!?

Kad smo kod preslušavanja presretnutih razgovora i transkripata, evo šta je u zahtjevu Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona napisao novinar Ekrem Avdić

Rudnik soli Tuzla, busotine, tetima
Rudnik soli Tuzla: Bušotine brže izrađene nego što traje suđenje za navodnu aferu (Foto: TL)

Iznenađenjima nikad kraja! Kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić, posebnim istražnim radnjama je u aferi “Rudnik soli Tuzla” prisluškivao i akademika, prof. dr. Mirka Pejanovića!?

Tajnim prisluškivanjima međusobih razgovora devetorice optuženih i drugih lica, za vrijeme ročišta u utorak iza nas, akteri sudskog procesa i moja malenkost, slušali su i razgovor akademika Pejanovića i optuženog Atifa Mujkića.

Riječ je o sasvim privatnom razgovoru dvojice ljudi, kućnih prijatelja, bivših omladinskih rukovodilaca, političara koji druguju više od pola stoljeća. Pitaju jedan drugog za zdravlje, o tome ko šta radi i dogovaraju se za zajedničko sijelo. Kakve veze ima taj razgovor, tajno snimljen sa optužnicom ?- niko od advokata i optuženih ne zna.

Pitali smo i vidovitu Dževahiru koja je odmah bacila kašike, i to tri puta, i rekla: Čini mi se da je naograjs'o! Treba mu saliti stravu! – da se malo našalimo na konto ovog, nesumnjivo, smiješnog političkog procesa.

Šalu na stranu, jer je ona ozbiljna stvar! Ovo je samo jedan od marta 2020. godine  tajno snimanih razgovora između optuženih i drugih osoba koje smo slušali tokom procesa pred sutkinjom Selmom Brkić.

Branitelj optuženog Aziza Čačkovića, advokat Enver Hogić, glasno je reagovao na besmisao slušanja razgovora koji nemaju nikakve veze sa optužnicom. Nervozni je tužitelj Serhatlić naprosto vriskom nešto odgovorio. Bio je to razlog da je sutkinja Selma Brkić zaprijetila:

„Ako još jednom čujem galamu, kaznit ću vas obojicu“.

Nakon tog upozorenja nastavljeno be emitovanje tonskih snimaka, a tužilac je rekao da snimke nije slušao, a optužnicu je – podigao!

– Tužilac je priznavanjem da nije preslušao presretnute razgovore priznao i da je optužnicu pisao na osnovu transkripata koje je sačinila policija. Iz tog razloga ne može uvažiti zahtjev sutkinje da izdvoji relevantne razgovore i da ih kao takve predoči. Tužilac se sa sadržinom transkripata suočava tek sa izvođenjem dokaza. Posebno je indikativno da se do sada izvedenih dokaza, koji se odnose na pretresanje mobilnih telefona i sadržaja presretnutih razgovora, nije čula i vidjela ni jedna rečenica koja bi potvrdila optužnicu. Tužilac samo dokazuje da su optuženi međusobno komunicirali, ali da su komunicirali i sa drugim licima, a dokazivanje tih okolnosti je bez ikakvog značaja. Nije sporno da se optuženi poznaju i da su imali razgovore čija je sadržina poslovanje Rudnika soli – kaže Mensur Radončić, odvjetnik prvooptuženog gospodina mr. Envera Bijedića. (Izvještava: Ekrem AVDIĆ, novinar i publicista)

PS: Kad smo kod preslušavanja presretnutih razgovora i transkripata, Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona je upućen zahtjev sljedeće sadržine:

Ekrem Avdić, novinar i publicista  Card number BH2025 IFRJ  Brussels
M.H. Uskufija 8/7
75.000 TUZLA

                                                                       Kantonalno tužilaštvo Tuzla
  Press ured

Predmet : Zahtjev za dostavu informacija

           Molim Vas da mi odgovorite na dva pitanja :

  • Koliko je vremena proveo u Vašem tužilaštvu svjedok optužbe , u slučaju Rudnik soli Tuzla, ing. Samir Sejdić vještačeći mobilne telefone optuženih?
  • Da li je, ako jeste, isplaćen honorar gospodinu Sejdiću i u kojem iznosu?

Uz pretpostavku Vašeg poštivanja odgovarajućeg Zakona o dostupnosti informacija, srdačno Vas pozdravljam!
Ekrem AVDIĆ, novinar

Dostavljeno :

-Naslovu
-OSCE Sarajevo
-VST  Sarajevo
-Ministarstvo pravde Vlade TK
-Ministarstvo finansija Vlade TK

Tuzla,2.10. 2023. godine


(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)                                               

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *