“Afera Rudnik soli”: Djelimično ukinute mjera zabrane, predmet vraćen Općinskom sudu

0
754
Rudnik soli - struka je ugovor ocijenila dobrim. Šta će reći Tužilaštvo? (Foto: Arhiva)

Odbrana osumnjičenih u navodnoj aferi namještanja uvjeta tendera za nove bušotine u Rudniku soli Tuzla, dobija mirnije tokove istrage Tužilaštva TK. Naime, spektakularno privođenje osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja i uticaja: Envera Bijedića, predsjednika Socijaldemokrata BiH, člana Glavnog odbora Aziza Čačkovića, kadrova stranke Amira Tursunovića i Amira Sušića, te privatnih poduzetnika Dženana i Atifa Mujkića izazvalo je golemu pozornost javnosti.

“Svi oni su povezani sa sklapanjem štetnih ugovora u Rudniku soli Tuzla. Jedan od ugovora koji je pod lupom istražitelja je i onaj koji je potpisan 12. februara ove godine, a koji se odnosi na bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina. U pitanju je investicija vrijedna 5,5 miliona maraka. Ovaj posao je dodijeljen firmi MINING & DRILLING d.o.o. Gračanica koja je osnovana u julu 2018. godine i koja je do kraja 2019. godine imala samo jednog zaposlenog radnika i ukupni prihod u iznosu od 220 hiljada. Suvlasnik te firme je osumnjičeni Atif Mujkić dok je prokurist njegov sin Dženan”- javili su Tužilaštvu odani mediji, dok drugi nisu ni obaviješteni.

Na tiskovnoj konferenciji, tužitelji Ferhat Serhatlić i Dalibor Bingas rekli su da se radi o postizanju štetnog ugovora i namještanju tendera. Samo par sati svi privedeni su pušteni kući! Tužioci su odredili i neke mjere zabrane kao što je komuniciranje Bijedića i Čačkovića, te da se svi osumnjičeni imaju svaka tri dana javljati u stanice MUP-a TK.

Na mjere zabrane, odvjetnici su uputili žalbu Kantonalnom sudu i sutkinja Ružica Jukić Krešić je jučer odvjetnike obavijestila da je donijela odluku kojom se osumnjičeni ne moraju javljati u stanice MUP-a, a cijeli predmet je vratila Općinskom sudu na ponovni postupak, saznaje portal TuzlaLIVE. (E.A.)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here