Afera “Potkivanje”: Optužnica protiv Aleševića i Pandže, a bez Tegeltije”

0
187

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu u predmetu protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića vezanih za aferu “Potkivanje”, saopćeno je danas iz ove institucije.

Optuženom Pandži stavlja se na teret da je počinio kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. stavak 2. KZ BIH.

Nerminu Aleševiću stavlja se na teret da je počinio kaznena djela davanja dara i drugih oblika koristi iz članka 218. stavak 2. KZ BIH, kao i neovlašćenog prisluškivanje i tonskog snimanja iz članka 155. stavak 2. KZ RS u sticaju sa kaznenim djelom neovlaštenog fotografiranja iz članka 156. stavak 1. KZ RS.

Ovaj predmet u javnosti i medijima poznat pod nazivom “Potkivanje” izazvao je veliki interes javnosti, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je predmet formiralo nakon objave audio-video zapisa na internet portalima.

Nakon toga provedena je detaljna istraga te je saslušano više svjedoka, izvršeno niz vještačenja od strane različitih policijskih agencija i stručnih vještaka, te se pribavio 51 materijalni dokaz.

U ovom predmetu osumnjičeni Nermin Alešević tražio je od glavnog tužitelja da prema njemu ne preduzima kazneno gonjenje (imunitet). Navedeni zahtjev je odbijen. Protiv navedene odluke isti je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koja je odbačena”, saopćeno je.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Podsjećamo, u središtu afere potkivanje našao se predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, a upravo njegovo ime je u fokusu pažnje ovdašnje javnosti posljednjih dana nakon novog objavljivanja audio snimaka s njegovim glasom. Tegeltije, međutim, nema u optužnici.

VSTV je jučer održalo sjednicu na kojoj je od predsjednika Tegeltije zatraženo da razmotri mogućnost podnošenja ostavke. (vb)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here