Adnanu Terziću status osumnjičenog

0
466

Adnan Terzić, aktuelni direktor Autocesta Federacije, boravio je u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu. Po izlasku – nije htio otkriti u kom svojstvu, no kako saznajemo, osumnjičen je u predmetu koji vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Nešto duže od sat vremena, proveo je Adnan Terzić u prostorijama SIPA-e. Po izlasku – na pitanje zašto je pozvan odgovara:

“Došao sam konačno da počnem sa zvaničnim državnim institucijama razgovarati na temu krivične prijave koje su kriminalci iz Agrokomerca podnijeli protiv mene, i dvije godine Alešević i ostala bagra, povlači me po blatu, a da nemam pojma o čemu se radi”.

Terzić je izbjegavao konkretan odgovor na pitanje – u kom svojstvu je bio u SIPA-i, kazavši kako je samo “dao izjavu”. No, saznajemo da je tamo pozvan, a saopšteno mu je kako ima status osumnjičenog. Terzić će izjavu dati naknadno u prisustvu advokata.

N1: Kakav je vaš status, na koji način su vas zvali?

“Pa zvali su me da dam izjavu”.

N1: I šta ste im još rekli?

“Ono što neću reći vama, a vi ste naučili da pitate Aleševića pa nastavite pitati”.

N1: Čekamo vas satima da bismo vas pitali…

Naredba o istrazi koju je donijelo sarajevsko Tužilaštvo obuhvata sedam fizičkih i tri pravna subjekta, među kojima Adnan Terzić kao ovlaštena osoba GP Put Sarajevo, Amir Avdić, kao član Nadzornog odbora Grupex. Da li je bilo udruživanja radi činjenja krivičnih djela prevare u privrednom poslovanju, prilikom čega je oštećen i privrednik Nermin Alešević?

“Imaju određene institucije koje će odraditi, dokazati, šta je učinjeno, kako, ja samo želim da poslujem kao privrednik, da imam svoj mir, da ne dočekam ujutro da mi neko stavi betonsku barikadu, da imaju neka dva ZK uloška, da me njegov prijatelj Amir Avdić nazove, prijeti, psuje mi majku da će me ubiti i da onda Kantonalno tužilaštvo USK, tužilac, odbije kao nema tu osnove nikakve, trebam li ja sada strepiti da će oni meni nešto nažao učiniti?”, izjavio je Nermin Alešević, privrednik iz Velike Kladuše.

Zbog sporova koji se od ranije vode između Agrokomerca i Grupexa, i činjenice da su se obje kompanije pojavile kao vlasnici poslovnih prostora, od kojih je neke zakupljivao i Alešević kao direktor kompanije – Airventa, isti je bio prinuđen da plaća dupli najam. Alešević je pažnju javnosti na svoj problem s funkcionisanjem pravosuđa skrenuo snimivši i tzv. aferu Potkivanje.

“Nakon prošlogodišnje afere ‘Potkivanje’ gdje me Amir Avdić nazvao na Viber i psovao majku, i rekao da će me ubiti ako ga još jednom spomenem, ja sam uradio screen ekrana podnio prijavu u MUP u Velikoj Kladuši. Oni su sačinili zaspisnik poslali u Kantonalno tužilaštvo, tužilac je odbio to kao nema osnove, a ja sam u ovom predmetu dostavio SIPA-i 74 dokumenta gdje su ljudi utvrdili da imaju dva ZK uloška, da nije knjiga izgorjela znači da je neko nešto uradio što nije uredu”, istakao je Alešević.

Upravo bi u četvrtak u SIPA-i trebao biti saslušan i Amir Avdić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here