Admir Uzejnović Džana: Zašto sam postao rudar (Foto/Video)

Inspirisani dolazećim Danom rudara BiH, 21. decembrom, redakcija portala TuzlaLIVE obavila je ugodan razgovor s iskusnim rudarom Admirom Uzejnovićem Džanom.

Uzejnović je rođen 28. juna 1967 u Tuzli, a danas živi u Behramima – Duboki Potok, zajedno sa 17-godišnjim sinom, Damirom. Radnik je preduzeća “Rudar” doo Tuzla, a trenutno je angažovan u Rudniku boksita u Milićima. Prije toga, sedam godina radio je u Rudniku lignita „Mramor”.

– Posao i život su me  vodili i u druge rudnike, tako da sam radio u R.M.U. „Bogovina” Zaječar, zatim, u Rudniku bakra, srebra i zlata u Boru, u Rudniku zlata „Bogojev Kamen“, Majdanpek, „Resavici“ Rembas kod Despotovca, te u Rudniku antracita „Vrška Čuka“ – priča nam Uzejnović.

Rudarsku školu upisao je u Zagorju na Savi kod Trbovlja, a završio u Tuzli kao rudarski tehničar 1986. godine.

– Radio sam na pozicijama kopača, prvog kopača, palioca mina i kao vođa smjene. U ratu sam izgubio dvadesetogodišnjeg brata Damira, pripovijeda.

Kaže da su prije rata rudari bili više poštovani, da su imali bolje uslove i organizaciju rada, kao i mehanizaciju.

– Danas je to slabije plaćen posao, a rad je teži.

Ogorčen je nepravdom u ovom vremenu, a mladim rudarima je poručio da bježe iz rudnika i iz neuređene države, ako se za nju neće boriti. Danas rudnici, kaže, ne isplaćuju ni obećane stipendije djeci.

– Nikad se nisam ustručavao da kažem što mislim, jer govorim istinu. Dok ne bude zakona jednakog za sve, našoj državi nema boljitka – smatra, a s tim se mišljenjem, vjerovatno, slažu se mnogi građani Bosne i Hercegovine.

I Dan rudara se nekada obilježavao dostojanstveno, kao praznik “garavih komorata”, koji su bili poštovani, od kojih su neki završavali kao zaslužni i na novčanicama.

– I pored svega, Dan rudara mi puno znači, to je moj praznik i uvijek će biti – poručio je.

Zahvaljujući velikom rudarskom iskustvu, Uzejnović se bavio i iskopom bunara. Kaže da je iskopao više od 500 metara bunara, od kojih je najdublji bio od 25m, upravo za diskoteku „Galaxis“ u čijem kafeu smo pričali o rudarskom pozivu.

Za Admira Uzejnovića najvažnije su iskrenost, poštenje i porodica.

U video klipu možete čuti šta je Džanu inspirisalo da postane rudar.

(ZiP)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *