AccuWeather objavio jesenju prognozu za Europu: Vrućina će biti još, snijeg dolazi ranije

0
371
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon nestabilnog proljeća i ljeta ove godine Europljani se nadaju nešto uobičajenijoj jeseni, meteorolozi AccuWeathera donose prognoze i očekivanja vremenskih uslova na ovom kontinentu.

Ovogodišnja sezona uragana će vjerovatno teže pasti Sjevernoj Americi nego Evropi, međutim povećan broj tropskih sistema znači i povećane šanse da se tropske oluje preko Atlantika povuku ka Zapadnoj Europi.

Prema meteorologu AccuWeathera Tyleru Roysu tropske kiše bi mogle utjecati na Evropu tako da imamo sve – od blagih vjetrova do jakih naleta, od manje količine padavine pa sve do obilnih poplava. Njihov meteorolog Alan Reppert dodaje da bi Španija, Portugal i Francuska mogle imati i koristi od tih kiša s obzirom na to da su u prethodnom periodu bili u nedostatku ljetnih padavina pa su neke regije sušne.

U prvoj polovini ove godišnje dobi očekuje se više oluja na sjeverozapadnom i zapadnom dijelu Europe, što ne znači da će jugozapadna Europa sa sigurnošću biti pošteđena. U drugoj polovini sezone se očekuje obrt vremenske situacije pa bi tako u južnijem dijelu kontinenta trebalo biti više oluje.

Iz AccuWeathera navode i da prelazak s ljeta na jesen mnogim Europljanima neće biti uočljiv jer će se dugo zadržati visoke temperature, oćekuje se da će takve temperature do kraja septembra biti prisutne u zapadnom i centralnom dijelu kontinenta. U Španiji bi kombinacija vrućine i sušnih vjetrova mogla donijeti i iznadprosječno toplo vrijeme u prvom dijelu jeseni.

Navode da bi ove godine mogla biti poprilično intezivna požarna sezona jer su proljetne kiše postavile dobar temelj da se vatra rasplamsa. Meteorolog Reppert kaže da je veća vjerovatnoća da dođe do požara u početku sezone.

U centralnoj i jugoistočnoj Europi će u drugoj polovini jeseni doći do određene promjene obrasca pa meteorolozi na ovom području očekuju olujno i hladnije vrijeme. Reppert najavljuje iznadprosječne snježne padavine u višim područjima Alpa što bi moglo značiti i raniji početak skijaške sezone na nekim lokacijama.

Roys navodi da ukoliko dođe do nakupljanja snijega na Balkanu i u Sjevernoj Ukrajini dok je još lišće na drveću to bi moglo značiti i određenu štetu. (tl, foto: dz)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here