Znate li ikoga ko se zaustavio na prvom komadu mađarice? Ni mi, jer ne postoji osoba koja može odoljeti najkremastijoj čokoladnoj kremi i savršeno prhkim korama koje se tope u ustima.
Mađarica je s razlogom kraljica kolača, a u prilog tome svjedoči činjenica da bez nje ne možemo zamisliti niti jedan blagdan ili svečanu priliku. A ako niste znali, mađarica je tradicionalni kolač kontinentalne Hrvatske i zapravo nema nikakve veze s Mađarskom i ne zna se tačno odakle joj ime.
Bilo kako bilo, ako već nemate recept za savršenu mađaricu, ovo je recept za vas.
Sastojci
Kore
Krema
Glazura
Priprema
Kore
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
U dubljoj posudi sjedinite brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. U posebnoj posudi umutite jaja pa ih, s masti i vrhnjem, dodajte u smjesu s brašnom. Umijesite glatko tijesto.
Tijesto podijelite na 4, 5 ili 6 jednakih dijelova, ovisno koliko ste spretni s razvlačenjem kora, a da ne puknu.
Na papiru za pečenje svaki dio razvaljajte na veličinu lima kojeg ćete koristiti. Kore stavite na obrnutu stranu lima i ubacite u pećnicu. Pecite 8 do 9 minuta. Dok se jedna kora peče, razvaljajte drugu. Postupak ponavljajte dok ne ispečete sve kore.
Ostavite kore da se ohlade.
Krema
Skuhajte kremu tako da u malo većem loncu sjedinite brašno, kakao, dio mlijeka i šećer. Miješajte pjenjačom kako vam u kremi ne bi ostale grudice. Dodajte ostatak mlijeka, stavite na srednje jaku vatru i kuhajte 10-ak minuta.
Sklonite s vatre, dodajte čokoladu, rum i maslac te dobro izmiješajte kako bi se sastojci povezali.
Počnite slagati mađaricu. Stavite prvu koru, premažite ju dijelom vruće kreme, stavite drugu koru, ponovno premažite vrućom kremom. Ponovite postupak s preostalim korama i kremom.
Preko mađarice stavite nešto teško i ostavite da se ohladi – barem 5 do 6 sati.
Glazura
Napravite glazuru tako da na pari otopite čokoladu i maslac, zatim umiješate ulje.
vite ju kratko da se ohladi, otprilike 10 minuta, zatim prelijte po mađarici.
Ostavite da se glazura stisne, narežite i poslužite.