Sarajevo sekunde dijelile od pobjede na Grbavici, neuništivi Bekrić spasio Željezničar

Željezničar i Sarajevo su podijelili bodove u večerašnjem gradskom derbiju. Sekunde su dijelile bordo tim od pobjede, vodili su izabranici Feđe Dudića sa 0:2 i pored toga što su cijelo poluvrijeme igrali s igračem manje, a onda u samom finišu primili dva gola za egal.

Zaprijetio je Varešanović u petoj minuti, ali njegov šut je bio preslab za Bendera. Golman Željezničara je zatim odbranio i pokušaj Đokanovića iz daljine.

Težak udarac za Željezničar u 19. minuti, na lakat je pao Cocalić i nije mogao nastaviti susret. Zamijenio ga je Kosorić.

Santos se namjestio u 24. i šutirao, ali pravo u Šahinovića. Najveću opasnost za gol gostiju predstavljao je šut Štilića iz slobodnog udarca u 37. minuti, ali je Šahinović sjajno odbranio, uz pomoć stative.

Tri minute kasnije pada Varešanović u šesnaestercu Plavih, dobio je žuti karton zbog simuliranja.

Snažno je šutirao Hajdarević u 41. minuti, međutim ponovo se iskazao mladi golman Sarajeva.

Varešanović je zatim nakon sjajne solo-dionice došao u priliku da zaprijeti, ali je pucao pored Željinog gola s nekih 16 metara.

Loša vijest je snašla Sarajevo u nadoknadi poluvremena, Čirjak je dobio drugi žuti karton nakon starta nad Santosom.

Očekivalo se da Željezničar kruniše igrača više u drugom dijelu, ali desilo se suprotno. Nakon kornera Sarajeva, lopta je pogodila Galića u ruku, a sudija Šehović pokazao na bijelu tačku. Siguran realizator najstrože kazne bio je Ivan Ikić u 48. minuti – 0:1.

Nakon toga, potpuno iznenađujuće, utakmica je utonula u montoniju. Željezničar je imao znatno veći posjed lopte, ali nije uspjevao stvoriti konkretniju šansu.

No, zato je gostujući sastav bio itekako konkretan u 76. minuti, kada je udvostručio prednost. Ahmetović je pružio odličan pas u prostor brzonogom Musi, a Nigerijac se zatim sjurio prema golu Željezničara i oštrim prizemnim udarcem iz tijesnog ugla matirao Bendera – 0:2.

Domaćini su zatim ponovo preuzeli inicijativu, ali njihovi napadi su i dalje bili jalovi, sve do 88. minute. Tada je Haračić pogotkom glavom, svojim prvijencem, nakon kornera 37-godišnjeg Bekrića smanjio na 1:2.

Upravo je neuništivi Samir Bekrić stavio tačku na konačan rezultat. Igrala se šesta minuta nadoknade, sekunde su dijelile Sarajevo od tri boda, kada je Željin veteran fantastičnim šutem iz slobodnog udarca savladao Šahinovića za 2:2 i erupciju oduševljenja na Grbavici.

Tako je remijem okončan 147. sarajevski derbi.

Željezničar – Sarajevo 2:2 (Haračić 88’, Bekrić 96’ – Ikić 48’ penal, Musa 76’)

Stadion Grbavica. Gledalaca oko 11.000. Glavni sudija: Admir Šehović (Sarajevo).

ŽELJEZNIČAR: Bender, Vego, Galić, Drina, Cocalić (Kosorić), Hajdarević (Bekrić), Hodžić, Štilić, Gasal (Haračić), Santos, Beganović (Amoah).

SARAJEVO: Šahinović, Musa, Drobarov, Đokanović, Tomašević, Varešanović (M. Trako), Džafić (Buljubašić), Čirjak, Ikić (Kobiljar), Suljić (T. Ramić), Mulahusejnović (Ahmetović).

 

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *