GO SP Tuzla: Izmijenili član da mogu primati plaće, penzije i paušale!

Gradska organizacija Stranke penzionera/umirovljenika BiH Tuzla, smatra da Dom naroda FBiH nije usvojio Izmjene i dopune zakona o PIO/MIO, samo zbog penzionera, već prvenstveno da bi se u famoznom članu 116. ugradila odredba po kojoj penzionisani poslanici mogu istovremeno primati penzije, plate i paušale, navodi se u saopćenju kje prenosimo u cijelosti.

Ti povlašteni, navodno predstavnici građana, će po izmijenjenom zakonu odmah moći imati za nekoliko hiljada veća primanja, dok će penzioneri čekati kada i koliko će im biti povećane mirovine.

Nemoralna su i surova obrazloženja predstavnika vlasti, koji nakon izmjene Zakona govore samo o penzionerima, dok se apsolutno prešućuje činjenica da poslanicima omogućene nove faraonske beneficije.

Oni su i dosad bili relativno najviše plaćeni poslanici u Evropi. Imali su do 6,5 prosječnih plata ili 15 prosječnih mirovina. U EU državni parlamentarci uglavnom imaju primanja manja od dvije prosječne plate, ili četiri prosječne penzije.

Nakon ovih izmjena Zakona o PIO/MIO, poslanici će moći imati plate i penzije, ili 8,5 prosječnih plata, odnosno 20 prosječnih penzija. Takvih razlika u primanju poslanika, spram radnika i penzionera nema nigdje u civilizovanom svijetu. To je nečuveno, neshvatljivo, nemoralno i apsolutno nelogično, jer predstavnicima vrhova vlasti omogućava faraonske beneficije.

Događa se to u vremenu kada ista vlast apsolutno ne vodi računa o ekonomsko-političkom stanju u državi. Zbog toga je već više od trećine populacije u stanju siromaštva. Posebno su pogođeni penzioneri, koje su iste vlasti opljačkale u privatizaciji, koje su Fond PIO/MIO devastirale i pretvorile u svojevsrsnu socijalnu fondaciju, preko koje „kupuju“ i birače.

Većini umirovljenih sa 40 godina radnog staža daju „na kapljicu“, da ne umru od gladi, dok vladajućim funkcionerima izmišljaju zasluge i osiguravaju faraonske beneficije.

Sve je povezano sa famoznim članom izmijenjenog Zakona 116, koji glasi: „Korisnici penzija koji su ostvarili pravo na punu starosnu penziju istovremeno mogu koristiti penziju i zasnovati radni odnos, bez obustave isplate penzije. Takva mogućnost, nakon što navrše 65 godina života, ili 40 staža osiguranja, daje se korisnicima koji su penziju ostvarili pod povoljnijim uslovima“.

Čini nam se da nije slučajno što su ove izmjene donesene nakon što su Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ) stekli uvjete za penziju, iako to zakonodavci pokušavaju pravdati kao evropske preporuke i zahtjeve.

Osim dvojice pomenute iste beneficije već mogu koristiti: Vjekoslav Bevanda (HDZ), Šefik Džaferović (SDA), Bisera Turković (SDA), Munib Jusufović (SBB), a uskoro će moći: Halid Genjac (SDA) i Hamdo Ejubović (SDA).

U Parlamentu BiH, penzionisali su se, primili otpremnine do 35.000 KM i odmah se na istom mjestu zaoposlili bez konkursa: Dušanka Majkić, Nebojša Radmanović, Nikola Špirić (SNSD), navodi se u saopćenju GO SP koje je potpisao predsjednik, Vehid Jahić.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *