Rotkvice se uzgajaju već više od 3000 godina. Stari Grci prinosili su ih kao žrtvu bogovima, a Rimljani su radnicima davali platu u rotkvicama.
Vrlo su zdrave i ljekovite
Pune su vitamina i minerala kao što su bakar, mangan, kalij, vitamina C, K i B6, a sadrže i kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij. Ljekovita svojstva rotkvica vrlo su poznata i ovim povrćem su se liječile mnoge tegobe još prije pojave lijekova, a mnogi ih koriste i danas kao alternativu modernoj medicini. Crne rotkvice su ljekovitije od crvenih.
– Imaju antibakterijska i antigljivična svojstva.
– Pomažu kod tegoba disajnih puteva, posebno kod kašlja i astme.
– Potiču izlučivanje sluzi iz dišnih organa.
– Prirodni su diuretik.
– Kod žutice normaliziraju proizvodnju bilirubina.
– Potiču stvaranje crvenih krvnih stanica.
– Dobre su za mršanje jer imaju malo kalorija, a puno vlakana.
– Poboljšavaju probavu.
– Smanjuju rizik od upale urinarnog trakta.
– Čiste bubrege.
– Uklanjaju loš zadah iz usta.
– Štite od raka jer su odličan antioksidans.
– Ublažavaju menstrualne bolove.
– Sjemenke rotkvice pomažu kod vitiliga.
– Maska od zgnječenih rotkvica hidratizira lice i uklanja osip po njemu.
Recept za sirup za iskašljavanje
Sastojci: 900 g rotkvica, 250 g meda, sok od dva limuna
Priprema: Nasjeckanu rotkvicu pomiješajte s medom i sokom limuna. Stavite u staklenu posudu, poklopite pa ostavite 24 sata na hladnom mjestu. Procijedite u sterilne boce i dobro zatvorite. Pijte tri puta dnevno po jednu kašiku prije jela.
Pomaže i kod uboda kukaca
Sok od rotkvica neki ljudi koriste kao odličan tretman kod uboda pčela, stršljena i osa jer smanjuje bol i oteklinu. Iscijedite sok i nanesite ga na mjesto uboda više puta. Možete i namočiti komad vate u sok i držati na oteklini. (tl)