Svaki novi svjedok traži zaštitu, Mutap i Dupovac ostaju u pritvoru

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog prema Sudu BiH da se Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu osumnjičenim u predmetu stradanja Dženana Memića, mjera pritvora produži za još 60 dana.

Na današnjem ročištu tužitelj, Ćazim Hasanspahić, je Sudu poručio da uzme u obzir postojanje osnovane sumnje, dokaze koji su raniji dostavljeni , a koji će se proširiti.

– Nije slučajnost da skoro svaki novi svjedok koji se pojavi traži zaštitu, i zbog toga Mutap i Dupovac moraju ostati u pritvoru, rekao je tužitelj Istakao je i da je veliki broj svjedoka koji se pojavljuju, istraga se proširuje, postupak traje dugo pa i porodica i javnost traže da se proces okonča, istakao je Hasanspahić.

Ermin Gačanović, odbrana Hasana Dupovca, osporila je određivanje mjere produženja pritvora , između ostalog , zbog toga što postoje “brojni svjedoci na raznim lokacijama i institucijama na slobodi, pa kako onda samo Mutap i Dupovac mogu ometati istragu“.

Nina Kisić, advokat Zijada Mutapa predložila je da se prijedlog o produživanju mjere pritvora odbaci kao nepotpun ili neosnovan ili da se Mutapu zabrani komunikacija sa svima, osim sa braniocima. Kisić ne predložila i da se umjesto pritvora, Mutapu ograniči boravak na određenu teritoriju, kako bi se spriječio makar i “slučajni“ kontakt sa svjedocima.

Podsjećamo, 1. februara nakon pretresa koji su obavljeni na Ilidži i u Hadžićima, uhapšeni su Zijad Mutap, otac Alise Mutap i Hasan Dupovac, nekadašnji šef Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS.

Oni su uhapšeni u sklopu istrage koju Tužilaštvo BiH provodi po krivičnoj prijavi Muriza Memića, oca Dženana Memića, a kojom je obuhvećeno više osoba.

Ova istraga odnosi se na ometanje istrage smrti Dženana Memića u februaru 2016. godine.(oslobodjenje,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *