Stanje nacije: Smrad i mošus arapskog novca

Nama je naša poštena i napaćena vlast, radeći dvadeset i pet godina, u četiri smjene,bez i dana odmora, obezbijedila da se ponosno držimo na dnu životnog standarda u Evropi.  Na tom šampionskom mjestu zavidi nam bar još sto pedeset zemalja žirom svijeta! O još jednom udarničkom radu Alija Sirotanovića govori i slijedeća narodna priča.

Sve je počelo romansom između, tada visokostručnog vozača autobusa Mirnesa Ajanovića, mlađanog i glagoljivog vijećnika Općine Tuzla i načelnika Jasmina Imamovića. Slaganje o svim bitnim pitanjima među njima je bilo idealno, a još idealnije u svakoj situaciji kad je Mirnes branio genijalne ideje i odluke svoga Jasmina. Kad je Jasminovo Javno preduzeće “Direkcija za obnovu i izgradnju“, ponosno i nezakonito, dodijelilo stan zaslužnom vijećniku Mirnesu, politička romansa je dobila čelične temelje!

Kako bi u svemu bio isti kao on, Mirnes se odlučio na školanje. Mic po mic, godina za godinu, i eto ti Mirnesa pravnika. Sad je, onako isškolan, mogao i paragrafe upotrebljavati u najboljoj želji da brani lik i djelo, a posebno nedjelo Jasmina i kabinetlija mu. Da bi veza bila još jača, Mirnes je dogurao do ‘dvokata!

Uz sve to, Mirnesova je stranka BOSS, kao odijelo što se zove jedno, svake godine iz Jasminove sehare dobijala toliko da je mogao svakog mjeseca imati mjesečno po mnogo hiljada maraka plaće. Plus vijećnički paušal, plus komisije…Mali pos'o,velika para! – rekli bi. Skoro dva i po miliona maraka, izračunali su mudri!

Upravo zbog para koje je samo Mirnes sebi hajrovao, u samostalne vijećnike je prešao Edim Kadić pa se klub BOS popolovio. I ne samo zbog para je došlo do sloma BOSS-a. Naime, Kadić je na sjednicama Vijeća postavljao sasvim nezgodna pitanja Jasminu Imamoviću, šefu kriminalnog holdinga Općine. Ubrzo su u kancelariju bundžije Kadića, inače, šefa komercijalnih poslova JZU Gradske apoteke, navalili lokalni sejmeni. Naravno, po odluci šefa Tužilaštva TK Tomislava Ljubića. Traže nezanonitosti u poslovanju Apoteka, a ne traže ni glasa ni papira od odgovorne osobe, direktorice ili Upravnog odbora ili osnivača!?

I tako tri godine i šest mjeseci sejmeni Kantonalnog MUP-a dolaze, a da ni sami ne znaju zašto! Apoteke rade s velikim uspjehom, a postupajući tužilac u, hej! tri i po godine predistražnih radnji, bezuspješni je Kenan Balić! Zadnji put, kao u američkim filmovima, uz obavijest poslušnim medijima, nauružani do zuba došlo je 17 sejmena! Jedan od njih je glasno protestovao: “Što nas ovo džabe je*u!“.

A, nije baš džabe! Jer, na Vijeću je Mirnes često o Apotekama pričao kao mjestu nezakonja. Zašto se od najuspješnijih Apoteka u BiH sa 70 zaposlenih u 18 vrijednih objekata nastoji napraviti loša firma? Očito, neko je bacio oko na Maroko! Dakle, kako još jednu uspješnu državnu, opštinsku firmu dati u naručje tajkuna, pitanje je sad! Kao što je rečeni kriminalni holding dao Tekstil-promet, Vodovod, Centralno grijanje…Jer, velika je imovina Apoteka, veliki je to biznis.

Veliku šansu ima „crni Arapine“, sistem apoteka Ibn Sina, čijem je vlasniku apoteku prodala Žaneta Imamović, supruga Jasmina Imamovića. Sad je i ona namještenica Ibn Sine! Premda je on prije četiri godine javno govorio o arapskom kapitalu kao smrdljivom i nepoželjnom, a danas mu se čini kao mošus! Da li bi na osnovu teze smrada i mošusa, Arap imao šansu da kupi JP Gradske apoteke?!

Da li je „oko na Maroko“ bacio Nedžad Djedović, dugogodišnji pomoćnik kantonalnog ministra zdravlja, vlasnik dvadesetak apoteka i poliklinike? On nije u sukobu interesa zbog javne i privatne djelatnosti, tumače nadležni! On je, kako ja stvari razumijem, u sukobu interesa sa svojim badžom Seadom Osmančevićem koji, takođe, ima dvadesetak apoteka! Prema tome, kad je u pitanju moje tumačenje interesa, ne sumnjam da će ga potvrditi i sestra Nedžada Djedovića, tužiteljica kojoj je šef Tomo Ljubić, poštenjačina kakav se ne rađa!

Dakle, tri firme imaju sjajne šanse da poklope JP Gradske apoteke. Samo da nema tog Kadića! U opštem interesu naše vlasti, a posebno u opštem interesu je da zadržimo slavu jada i bijede Evrope, jeste da Gradski odbor SDP Tuzle ode kod gospodina Edima Kadića i rezolutno mu saopšti: Druže Kadiću, vi morate promijeniti vaše ponašanje suprotno našim idejno-političkim stavovima koji podržavaju politiku naše Gradske uprave! Uz to, ne smijemo se sramotiti pred međunarodnom zajednicom i raditi pošteno! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

Podijeli

3 0 komentara

  1. Ma hajde Imamovicu i go*no mirise ako je dobro za njega a sta je parfem on i neznam kupi kolonsku na Arizoni razblazi s vodom moze mu biti godinu

  2. Ekreme, velike su pare u pitanju, da i tebi “sejmeni” ne dođu, jer ovdje se istina ne smije govoriti, a sačuvaj Bože pošteno raditi. Apoteke su generisale 2 milona dobiti kojima su isplaćene tužbe radnika apoteka iz prethodnog perioda i povećane plate radnicima. Toliko je manje u džepovima privatnih apotekara koje si nabrojao. I za manje pare su “letjele glave” jer pored “građevinske” u ovom gradu postoji i “farmaceutska” mafija, koja ima svog pokrovitelja, tužioca i advokata

  3. Da li oni uopce znaju razlikovati dobro i zlo? Ja mislim da ne ,i da se radi o necuvenoj bezosjecajnosti istih,koji samo naizgled podsjecaju na ljudska bica.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *