Lagumdžija o zahtjevu za izuzeće sutkinje u predmetu protiv Dodika

(Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV – Foto: Arhiva)

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Halil Lagumdžija izjavio  je danas kako se ponovni zahtjev za izuzeće načelno odbacuje, ukoliko se ponavlja raniji osnov, odnosno isti razlozi, navedeni u prvobitnom zahtjevu.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi sa novim zahtjevom odbrane Milorada Dodika za izuzećem sutkinje Suda BiH Jasmine Ćosić-Dedović, Lagumdžija je napomenuo kako se radi o ‘živom predmetu’, te da se samo načelno može očitovati u vezi s tim pitanjem.

“Zahtjev za izuzeće mogu podnijeti stranke u postupku i o njemu odlučuje Opća sjednica, a ako se ponavlja raniji osnov, odnosno isti razlozi, onda se ne odlučuje meritorno, nego se takav zahtjev odbacuje”, pojasnio je Lagumdžija.

Precizirao je u tom kontekstu kako će Opća sjednica odlučiti, ili ukoliko su ponovljeni razlozi onda može Krivično vijeće preuzeti tu ulogu i odbaciti takav zahtjev.

“Ali to je do Suda i od njih tražite više informacija”, Kazao je Lagumdžija, uz opasku da nema dovoljno informacija i kako se radi o ‘živom predmetu’.         

Kako mediji prenose, kao razlog za novi zahtjev za izuzećem sutkinje Ćosić-Dedović, Dodikova odbrana navodi “crtanje” optužnice, te prejudiciranje odluke Tužiteljstva BiH, a sve u vezi vraćanja optužnice.

Sud BiH (Opća sjednica) je već ranije odbio zahtjev za izuzećem spomenute sutkinje, a kao razlog u tom zahtjevu navedene su sumnje u njenu nepristranost.

Radi se o predmetu protiv Milorada Dodika, predsjednika RS, i Miloša Lukića, v.d. direkora Službenog glasnika Republike Srpske.

Dodik se tereti za kršenje odredbi Krivičnog zakona BiH u vezi sa neizvršavanjem odluka visokog predstavnika.

Konkretno, Dodik se tereti za potpisivanje ukaza o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS, dok se Lukić tereti za objavljivanje ovog spornog zakona u Službenom glasniku RS.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *