Slobode je lišen K.K (2009.), a pronađeno je oružje kojim je izvršeno krivično delo

Dječak K.K. koji je osumnjičen da je pucao jutros u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru u Beogradu pri čemu je ubijeno osmoro djece i radnik obezbjeđenja prema podacima policije mjesec dana je planirao smrtonosni pohod, javlja Anadolija.

Veselin Milić, načelnik Policijske uprave Beograda, rekao je da su jutros u 8.40 sati nakon poziva pomoćnice direktora škole na lice mjesta upućene patrole policije. Dodao je da je u 8.42 sati policiju pozvalo i NN lice koje se predstavilo punim imenom i navelo da je pucao u više lica.

“Dolaskom policije na lice mesta utvrđeno je da je upotrebnom vatrenog oružja od strane navedenog dečaka koji je i pozvao našu dežurnu službu smrtno stradalo osam učenika škole, od čega sedam devojčica i jedan dečak”, rekao je Milić.

Prema njegovim riječima utvrđeno je da su najvjerovatnije života lišeni: S.N. (2009. godište), P.A. (2011.), A.B. (2011.), A.D. (2009.), K.M. (2010.), M.A. (2009.), E.K. (2009.), A.Č. (2009.), kao i radniku obezbeđenja.

Dodao je da je šest učenika povrijeđeno, četiri dječaka i dvije djevojčice, kao i učiteljica S.T.

“Dvadeset pet godina je kako sam zasnovao radni odnos u MUP-u. Bio sam na hiljade uviđaja i izvršenih zločina, tragedija. Ovo je u srpskom društvu nezapamćemo i verovatno je pitanje za ceo sistem šta treba da unapredimo i da preduzmemo”, naglasio je Milić.

Prema njegovim riječima na licu mjesta slobode je lišen K.K (2009.), a pronađeno je oružje kojim je izvršeno krivično delo.

Milić je istakao da je ovo “zlodelo na jedan način planski i organizovano, mesec dana planirano za izvršenje”.

“Prema do sada prikupljenim saznanjima dete K.K. u dužem vremenskom periodu planirao je izvršenje ovog krivičnog dela. Motiv još uvek nije utvrđen niti nam je saopštio”, kazao je Milić.

Prema njegovim riječima dječak je izabrao učionicu istorije jer je bila u blizini ulaza u školu, a prvi čas je imalo njegovo odjeljenje.

“Vatreno oružje, pištolj koji za sada nađen, kalibra 9 milimetara sa tri okvira, kao i malokalibarski pištolj je uzeo iz stana, od svoga oca, ostavio u torbu gde je pripremio i poneo četiri molotovljeva koktela”, rekao je načelnik Policijske uprave Beograda.

Pojasnio je da je po dolasku u školu odmah izvadio pištolj, pucao u radnika obezbeđenja D.V., dežurnu učenicu i učenicu koja je stajala kod nje, te još jednu učenicu koja je bila pored klavira.

“Zatim je nastavio hodnikom ka učionici istorije, gde je usput zamenio okvir, ušao u učionicu i odmah sa vrata pucao ka učiteljici i ostalim učenicima”, otkrio je za sada poznate detalje Milić.

Dodao je da je učenik nakon toga izašao iz učionice, otišao do dvorišta, gdje je izvadio okvir iz oružja bacio ga pored stepeništa i pozvao policiju.

Milić je kazao i da je napadač i sam izjavio da je planirao izvršenje ovog djela, te je dokaz tome i činjenica da je imao spisak djece koju je planirao da likvidira.

“Sam je radio plan ulaza u školu, izlaza, nađen na njegovom radnom stolu i kako je rekao odredio je prioritetne mete”, kazao je Milić pokazujući skicu i dodao da je detaljno po razredima planirao kako da uđe i po kom broju po odjeljenima da likvidira djecu.

Odgovarajući na pitanja novinara naveo je da je K.K. bio uzoran đak i drug i nije imao probleme i poteškoće koje bi ukazivale na ovakvo zlo.

– Trodnevna žalost –

“Vlada je donela odluku o trodnevnoj žalosti na čitavoj teritoriji Republike Srbije, počevši od petka, 5. maja zaključno sa nedeljom, 7. maja, a nastava će zbog ovog tragičnog događaja koji se jutros dogodio danas u popodnevnoj smeni biti suspendovana, odnosno neće biti održana. Od sutra će nastava otpočinjati sa minutom ćutanja”, rekao je ministar prosvete Republike Srbije Branko Ružić na vanrednoj konferenciji za novinare, povodom tragedije koja se desila u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Prema njegovim riječima prsten obezbjeđenja normiran za škole postojao je u vrijeme pucnjave, funkcionisao je video nadzor, pripadnik obezbjeđenja je bio prisutan, kao i školski policajac koji se nalazio u redovnom obilasku objekta škole.

“Šestoro dece je hospitalizovano i jedna nastavnica. Zahvalan sam i na hrabrosti nastavnika i svih koji su bili prisutni u školi i koji su pokušali da spreče ovu tragediju”, rekao je Ružić.

Dodao je da je nemoguće zamisliti kako je bilo djeci koja su doživjela strah.

“Srbija je takođe, nažalost i deo onog sveta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju. Evidentan je kancerogen, poguban uticaj interneta, video igrica, takozvanih zapadnih vrednosti i svima nama je jasno da je potreban krupan preokret, pooštravanje mera, ali i sistemsko iznalaženje rešenja”, naveo je Ružić.

Istakao je da je održan razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Apelovao je da se dozvoli porodicama preminulih da svoje najmilije isprate na miru.

– Zdravstveno stanje povrijeđenih –

Ministrica zdravlja Republike Srbije Danica Grujičić govoreći o zdravstvenom stanju povrijeđenih rekla je da je troje učenika hospitalizovano u Tiršovoj i troje djece i nastavnica u Urgentnom centru.

“Dva dečaka koja su smešetena u Tiršovoj na svu sreću imaju samo povrede donjih ekstremiteta, nogu, i oni su stabilni, van životne opasnosti. Nažalost, treća, devojčica je zadobila prostrelnu povredu glave i ona je kritično. Urađena je operacija, sve što je moglo da se učini, oštećenje je veliko i za njen život se još uvek bore”, rekla je Grujičić.

Dodala je da je u Urgentnom centru djevojčica sa povredom trbuha i ruku stabilno, a dječak s povredom noge nalazi se u ortopedskoj sali.

“Dečak, koji je prostreljen u grudni koš i vrat, ima povredu kičme, i od onih je koji su najteže povređeni. Operacija traje još uvek”, rekla je ministrica zdravlja i dodala da će morati da se radi više intervencija.

Prema njenim riječima nastavnica ima povredu karlice i ruku i trenutno je u operacionoj sali u životnoj opasnosti.

“Sa 40 godina radnog staža u zdravstvu i devedesetim godinama kada smo se nagledali svakakvih povreda ovo je možda najstrašnjije moje iskustvo i kao lekara i kao čoveka. Šta nam ostaje, samo da poželimo da se ova deca oporave i njihova nastavnica”, naglasila je Grujičić.

Dodala je da će Institut za mentalno zdravlje organizovati dva telefona za sve koji osećaju potrebu za psihološkom podrškom.

“O daljoj zdravstvenoj brizi za dečka koji je sve ovo uradio odlučiće odgovarajuće institucije”, istakla je Grujičić.

Na početku konferencije minutom ćutanja odana je počast svim žrtvama tragičnog događaja u Beogradu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *