U Tuzli preminuo Borislav Petrović, nekada vrhunski gimnastičar i strijelac (Foto)

Petrović je 1961. godine bio član reprezentacije Tuzle koja je u Skoplju osvojila titulu državnog prvaka u partizanskom višeboju

Poslije duge i teške bolesti, u Tuzli je danas u predvečernjim satima, u 80. godini, preminuo Borislav Boro Petrović, umirovljeni mašinski inženjer, nekada vrhunski gimnastičar i strijelac.

Rođen je 10. februara 1942. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Tuzli, mašinski fakultet u Mostaru. Cijeli životni vijek proveo je u Tuzli, a radni u Rudniku “Kreka”, najprije u jami Rudnika Bukinje, a potom do penzionisanja u Sektoru razvoja direkcije ovog preduzeća.

Petrović spada u plejadu vrhunskih sportista Tuzle čije boje je branio na brojnim takmičenjima u gimnastici i streljaštvu.

U analima tuzlanskog i bh. sporta zapisano je da je 1961. godine bio član reprezentacije Tuzle koja je u Skoplju osvojila titulu državnog prvaka u partizanskom višeboju, u ekipi sa Nedžadom Sadikovićem, Arifom Šehapovićem i Adilom Beganovićem.

Na istom takmičenju, u pojedinačnoj konkurenciji, osvojio je srebrenu medalju.

Borislav Petrović na konju s hvataljkama, na takmičenju u Kreki, aprila 1962. godine (Foto: Arhiva TZL.ba)

Uspješan je bio i kao strijelac, u disciplini malokalibarska i vazdušna puška. U ovom sportu obnašao je i dužnost predsjednika Općinskog streljačkog saveza Tuzla, te člana nekadašnje SOFK-e.

Bio je aktivan sudionik tradicionalnih susreta Krečana, član više organizacionih odbora ove manifestacije, te na koncu predsjednik Organizacionog odbora 12. susreta Krečana, 8. decembra 1990. godine.

Posljednji ispraćaj Borislava Petrovića obavit će se u ponedjeljak, 15. novembra u Tuzli, ispred Komemorativnog centra od 13 do 13:30 sati, ukop je na groblju Borić. (RI)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *