Galerija Kristian Kreković: Večeras izložba “Progressus fundus”

HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla u suradnji sa Središnjom upravom i Franjevački samostan u Tuzli organizuju izložbu PROGRESSUS FUNDUS.

Izložba, koja će biti otvorena večeras, 26. aprila/travnja, u Galeriji Kristiana Krekovića sa početkom u 19 sati, obuhvata više od pedeset umjetničkih radova istaknutih bosanskohercegovačkih, hrvatskih i slovenskih umjetnika, koji su u svojim lokalnim sredinama bili jedni od glavnih inicijatora i protagonista modernih umjetničkih tendencija.

Na izložbi će biti prikazana djela: Gabrijela Jurkića, Petra Šaina, Romana Petrovića, Ive Šeremeta, Mice Todorović, Maria Mikulića, Nade Pivac, Ljube Laha, Franje Likara, Affana Ramića, Ismeta Rizvića, Mehmeda Zaimovića, Seida Hasanefendića Trabzona, Nedžada Ibrišimovića, Mersada Berbera, Slavka Šohaja, Milana Vasiljevića, Miroslava Bilaća, fra Petra Perice Vidića, Adalberta Ade Opića, Božidara Jakca, Ede Murtića i Zlatka Price.

Riječ je o umjetnicima koji su bili nositelji likovne misli vremena u kojem su djelovali i stvarali. Njihova umjetnička radoznalost, stvarateljska snaga i naglašeni subjektivitet presudno su djelovali za afirmaciju modernih i suvremenih kretanja u bosanskohercegovačkoj umjetnosti, ali i u širem jugoslavenskom kulturno-umjetničkom prostoru, navodi se u pozivu za izložbu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *