Pobunjenici su pogodili naftno postrojenje nedaleko od staze za formulu

Do napada u ovom gradu je došlo tokom održavanja treninga za utrku Formule 1, a pobunjenici su pogodili naftno postrojenje nedaleko od staze

0
209

Političko rukovodstvo Saudijske Arabije zatražilo je od Vijeća sigurnosti UN-a da održi vanrednu sjednicu na kojoj bi se razgovaralo o napadima jemenske pobunjeničke grupe Huti na grad Jeddu.
Kako se navodi, saudijski zvaničnici traže od članica Vijeća sigurnosti da osude napad pobunjenika te da poduzmu određene korake protiv ove grupe iz Jemena.

“Saudijska misija u svojoj poruci Vijeću sigurnosti ukazuje da napade na kraljevstvo izvode Huti uz podršku Irana. Zadržavamo pravo da preduzmemo sve mjere za zaštitu naše teritorije i pozivamo Vijeće sigurnosti da sazove sastanak kako bi osudili napade koje su izveli pobunjenici”, stoji u poruci Saudijske Arabije.

Napad iz Jemena

Huti pogodili grad Jeddu u Saudijskoj Arabiji u toku treninga za utrku Formula 1

Podsjetimo, na sedmu godišnjicu invazije saudijske invazije na Jemen, Huti su na teritoriji Saudijske Arabije izveli nekoliko napada raketama i dronovima. Samo tokom petka, Huti su izvršili 20 napada, a najveću štetu pretrpjeli su objekti u gradu Jedda.

Inače, do napada u ovom gradu je došlo tokom održavanja treninga za utrku Formule 1, a pobunjenici su pogodili naftno postrojenje nedaleko od staze.

VN Saudijske Arabije

Eksplozija nedaleko od staze neće pomjeriti planiranu utrku Formule 1

Iako je napad uznemirio javnost, čelnici Formule 1 su saopćili kako će, i pored napada, utrka za Veliku nagradu Saudijske Arabije zakazana za vikend biti održana.

“Predstavnici vlasti su potvrdili da se događaj može nastaviti kako je planirano i mi ćemo ostati u komunikaciji s nadležnima”, naveli su organizatori utrke u saopćenju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here