Borrel podsjetio na nedvosmislenu opredijeljenost EU teritorijalnom integritetu

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove Josep Borrell u petak je obavio telefonske razgovore s političkim liderima u Bosni i Hercegovini.

U odvojenim razgovorima razgovarao je sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Pozvao je sve lidere da nastave ozbiljan i sadržajan dijalog kako bi se osiguralo dugoročno, održivo rješenje trenutne političke krize u zemlji. On je također pozvao čelnike Federacije da ostanu posvećeni razgovorima o ustavnoj i izbornoj reformi i da rade na brzom sporazumu.

Borrell je ponovio spremnost EU, zajedno sa SAD, da nastavi raditi na omogućavanju izbalansiranog sporazuma, koji rješava zabrinutosti svih strana i koji bi bio u skladu sa standardima EU i omogućio bi zemlji da napreduje na njenom putu prema EU.

Pozvao je relevantne stranke da pokažu političku hrabrost i odlučnost da se sporazum postigne na vrijeme i provede za opće izbore u oktobru sljedećeg mjeseca.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove je podsjetio na nedvosmislenu opredijeljenost EU teritorijalnom integritetu, suverenitetu i jedinstvu Bosne i Hercegovine i spremnost da iskoristi sve instrumente u svom paketu alata kako bi pomogla zemlji da prebrodi trenutnu političku krizu u potpunosti se fokusira na reforme potrebne u skladu s EU perspektivom zemlje.

Borell je najavio da će 21. februara Vijeće za vanjske poslove detaljno razmatrati sve aspekte situacije u BiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *