Ako Rusija napadne Ukrajinu biće spremne sankcije

Britanski premijer Boris Johnson naveo je da će sankcije i druge mjere biti spremne ako Rusija napadne Ukrajinu i da će njegova vlada predstaviti parlamentu sankcije koje će ciljati na ruske pojedince i firme.

Johnson je, u članku objavljenom u Timesu sinoć, napisao da Britanija razmatra raspoređivanje lovaca Typhoona britanskih zračnih snaga i brodova kraljevske mornarice kako bi se zaštitio prostor jugoistočne Evrope.

Britanski premijer je dodao da će ministar obrane Ben Wallace i ministrica vanjskih poslova Liz Truss uskoro otputovati u Moskvu, a u samom naslovu članka napisao je da još vjeruje da će diplomacija pobijediti.

Njegov komentar uslijedio je nedugo nakon što su američki dužnosnici upozorili da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu idućih dana ili sedmica. Iako je nagomilala više od 100.000 vojnika blizu granice s Ukrajinom, Moskva i dalje poriče da priprema invaziju.

Britanske sankcije i druge mjere bit će spremne za svaki obnovljeni ruski napad – napisao je Johnson.

Vlada će tražiti od parlamenta nove ovlasti za sankcioniranje više ruskih pojedinaca i entiteta, uključujući bilo koju firmu koja je povezana s ruskom državom ili djeluje u sektoru od strateškog značaja za Kremlj – dodao je.

BIDEN: AKO PUTIN NAPADNE UKRAJINU, NIŠTA OD PLINOVODA SJEVERNI TOK 2

Ujedinjeno Kraljevstvo priprema se za jačanje borbene grupe NATO-a u Estoniji, naveo je Johnson te pozdravio ranije izjave iz Njemačke da će se preispitati Sjeverni tok 2 u slučaju invazije.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je jučer nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom da će plinovod Sjeverni tok 2 biti zaustavljen ako Rusija napadne Ukrajinu, dok je Scholz rekao da Berlin i Washington imaju isti pristup Ukrajini, Rusiji i sankcijama, ali nije ni spomenuo sporni plinovod.

Najkontroverzniji evropski energetski projekt izgradio je ruski energetski gigant Gazprom kako bi udvostručio količinu plina iz Rusije prema Njemačkoj, zaobilazeći tradicionalni tranzit kroz Ukrajinu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *