Biden upozorava da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu sljedećeg mjeseca

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obznanio je da je u četvrtak imao dug razgovor s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u kojem su razmatrali zajedničke akcije po pitanju ublažavanja napetosti u odnosima s Rusijom.

Washington podržava Ukrajinu u krizi nastaloj gomilanjem ruskih vojnih jedinica na njezinoj granici, što Ukrajinci smatraju prijetnjom i narušavanjem nacionalne sigurnosti, dok Rusija poriče da planira napad na susjednu državu.

-Razgovarali smo o diplomatskim naporima na smanjivanju napetosti i složili se oko zajedničkih akcija u budućnosti. Zahvalio sam predsjedniku Bidenu za neprekidnu vojnu pomoć. Razgovarali smo i o mogućoj finansijskoj pomoći Ukrajini – poručio je ukrajinski predsjednik putem društvene mreže Twitter.

Iz Bijele kuće su uputili službeno saopćenje u kojem je istaknuto da je predsjednik Joe Biden u razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom ponovio spremnost Washingtona za odlučan odgovor u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu.

U saopćenju stoji i kako je Biden rekao da Sjedinjene Države traže način za dodatnu makroekonomsku podršku kojom bi pomogle ukrajinsku ekonomiju u trenutku pritiska izazvanog gomilanjem ruskih vojnih snaga u pograničnom području.

Biden upozorava da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu sljedećeg mjeseca

Biden je u razgovoru upozorio da postoji “izrazita mogućnost” da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu idućeg mjeseca, saopćila je Bijela kuća, prenosi BBC. Rusija poriče da planira napad.

Rusija u međuvremenu kaže da vidi “malo terena za optimizam” u rješavanju krize nakon što je SAD odbacio glavne zahtjeve Rusije. Nagomilavanje desetine hiljada ruskih vojnika na ukrajinskim granicama posljednjih sedam potaknulo je strah od invazije.

-Predsjednik Biden rekao je da postoji jasna mogućnost da Rusi napadnu Ukrajinu u februaru – rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Emily Horne. “On je to javno rekao i mi na to upozoravamo mjesecima”, dodala je.

Axios je, pozivajući se na neimenovane izvore, sugerirao da se Zelenskij i Biden ne slažu oko neposredne prijetnje. Neki vojni stručnjaci sugeriraju da Rusija možda čeka da se tlo u Ukrajini zamrzne kako bi se mogli kretati u teškoj opremi.

SAD je zaprijetio i da će zaustaviti otvaranje ključnog plinovoda koji bi slao ruski plin u zapadnu Evropu ako Rusija napadne Ukrajinu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *