Rudari svoj dan obilježili simolično

U ne baš povoljnom položaju i u godini u kojoj su izrazili radnički neposluh rudari sa područja Federacije dočekali su 21. decembra, datum kada obilježavaju svoj dan. Simbolično su predstavnici Sindikata rudnika Kreka iz Tuzle položili cvijeće i vijence na spomenike Husinskom rudaru, gdje su i odali počast i podsjetili na bitnost i važnost ove profesije u ionako teškim vremenima.

Kao i svakog 21. decembra Franjo Kovačević sjetio se svojih predaka koji su se bavili istom profesijom kao i on do penzionisanja. Ime njegovog djeda uklesano je i na spomeniku Husinski rudar, simbolu bh. rudara i njihove borbe za ostvarivanjem prava. Rudari su oduvijek davali doprinos društvu i njihov rad na svim poljima se cijenio.

„Sve što smo mi uradili za vrijeme socijalizma, morali smo sobom raditi, da li su to domovi kulture, da li su to putevi, da li je to željeznica, domovi zdravlja, sve smo mi morali, pa čak i svoju kuću sam radio, nisam mogao dobiti kredit ni od koga. Sam sa svojih deset prstiju“, priča Franjo.

Ulaganja u rudnike su danas mala. Zbog niskih plata i nedostatka opreme rudari su i protestovali u ovoj godini. Na kraju su njihovi zahtjevi ispunjeni, ali ulaganja u rudnike se trebaju nastaviti.

„Imamo jedan buldožer, jedan rovokopač, a traže od nas proizvodnju. Trebaju uložiti u rudnike da bi tu proizvodnju mogli ispuniti“, poručuje Almir Mandžuka, radnik na površinskom kopu Dubrave Rudnika uglja Kreka.

„Mramoru je potrebno široko čelo. Mramor danas radi sa četiri-pet otkopnih jedinica, metodom koja je stara sto godina“, istakao je Amer Saletović, poslovođa smjene u jami rudnika Mramor.

Rudnici se danas susreću i s problemom nedostatka radne snage. Stanje u rudnicima nije na zadovoljavajućem nivou, ali obećanja su da će u narednoj godini sve biti promijenjeno i da dolaze bolji dani.

„Te stalna priče o stečaju, o zatvaranju rudnika dovele su do toga da mi ne da imamo problem s viškom radne snage, mi ćemo imati problem s tim što nećemo imati zaposliti koga da radi“, kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka Tuzla za FTV.

Neminovnost ovog posla su i nesreće u rudnicima. Bilo ih je i u ovoj godini.

„Ne možemo dozvoliti da nam se na jedan neozbiljan i neodgovoran način vrši atak na dostignuti nivo materijalnih prava kada su u pitanju radnici u oblasti rudarstva Federacije BiH“, kaže Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika uglja FBiH.

Obilježavanje Dana rudara je završeno sjednicom Upravnog odbora Saveza sindikata radnika rudnika Federacije BiH, u okviru koje su prezentovani rezultati rada u ovoj godini i najavljeni planovi za narednu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *