Sladić najavljuje: Moguće i lomljenje stabala

Početkom vikenda se očekuje stabilizacija vremena. Pored padavina mogući su olujni udari vjetra do 90 km/h, napominje Sladić

0
399

U našoj zemlji na snazi je narandžasto upozorenje zbog intenzivnih padavina na jugu i jugozapadu naše zemlje, kao i zbog olujnog južnog vjetra. Vremenske prilike okarakterisane su kao potencijalno opasne zbog mogućih rizičnih posljedica po imovinu, ali i stanovništvo.

-Ozbiljno shvatite upozorenja Federalni hidrometeorološki zavod – Sarajevo, budući da su vremenske prilike narednih dana prilično opasne, kako zbog olujnog južnog vjetra, tako i zbog intenzivnijih padavina, a upozorenje klimatologa Bakir Krajinović dobro dođe. Iscrtala se i 27 °C na sjeveroistoku Bosne u četvrtak, 04.11.2021. Dok se istovremeno jugozapadna Hercegovina bude borila sa intenzivnim, nerijetko i obilnim padavinama. Jer što da ne. Pa, kad je južni bal, nek je megajužni maskenbal, upozorio je i meteorolog Nedim Sladić.

-Zbog toga je upaljen narandžasti meteoalarm i izdato upozorenje da bi trebali pravovremeno postupati zbog izrazito velike količine padavina. Vremenske neprilike će se u Hercegovini zadržati sve do početka vikenda kada se očekuje stabilizacija. Pored padavina mogući su olujni udari vjetra do 90 km/h, kazao je Sladić.

Tokom četvrtka u samo 24 sata moguće je – prema modelu – i do 300 litara kiše po četvornom metru mjestimice u Hercegovini.

Najavljen je i vjetar s udarima većim od 70 km/h. Iz FHMZ-a poručuju stanovništvu da poduzmu mjere opreza i prate aktuelnu prognozu vremena.

-Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući, stoji na stranici FHMZ-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here