Pronađena i uništena avio-bomba kod Mostara

Neeksplodirana avionska bomba pronađena je prilikom izvođenja poljoprivrednih radova na dubini od oko jedan metar na plantaži Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Mostaru

0
328
Deaktiviranje pronađene aviobombe (Foto: FUCZ)

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (Timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstva FUCZ Busovača A, Livno A i Mostar A) uklonili su avionsku bombu pronađenu u naselju Rodoč i transportovali je na lokaciju predviđenu za uništavanje, saopceno je iz FUCZ-a

Ova neeksplodirana avionska bomba pronađena je prilikom izvođenja poljoprivrednih radova na dubini od oko jedan metar na plantaži Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Mostaru koja se nalazi u krugu bivše kasarne “Stanislav Baja Kraljević” u naselju Rodoč. Zapadno od mjesta pronalaska bombe, na udaljenosti do 500 metara, nalaze se poslovni i privatni objekti.

“Odmah po dojavi o pronalasku, avionske bombe na osnovu Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća i procedure FUCZ.PR.7, te Standarnih operativnih procedura FUCZ za operacije humanitarnog deminiranja i uništavanja mina i NUS-a u BiH, FUCZ je pristupila izradi plana i pripremama za njen transport i uništavanje. Nakon izvršenih pripremnih radnji definisan je zadatak: iskopavanje, identifikacija elemenata koji su pod zemljom, po potrebi neutralizacija, uklanjanje, transport i uništenje neeksplodirane avionske bombe. Identifikovana je kao AN M64A1 avionska bomba opšte namjene američke konstrukcije porijekla iz perioda Drugog svjetskog rata. Ukupna njena masa iznosila je 525 lbs, odnosno 238 kg. Bila je zabijena vertikalno u zemlju pri čemu je bio vidljiv zadnjak bombe u kojem se nije nalazio upaljač (odstranjen je ili odlomljen). Prilikom procjene stanja bombe na licu mjesta nije bilo moguće utvrditi da li je sredstvo kompletirano prednjim upaljačem. Eksplozivno punjenje bombe je 267 lbs, odnosno 121 kg, a nije utvrđena vrsta eksplozivnog punjenja jer su se oznake eksploziva nalazile na dijelu bombe koji je bio ukopan. Nakon što je iskopana identifikovani su i njeni upaljački sklopovi, procijenjeno stanje i, uz stroge sigurnosne mjere, neutralisana je i pripremljena za transport. Po izvršenom transportu uz policijsku pratnju, te vatrogasno i medicinsko osiguranje do lokacije za te namjene pripremljena je za uništenje metodom niske reakcije i potom uništena”, kazali su iz FUCZ.

Ostaci avinske bombe
Mjesto gdje je pronađena neeksplodirana avinska bomba

Realizacija sigurnosnih mjera bila je u nadležnosti Uprave za civilnu zaštitu i Vatrogastvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, Gradske službe civilne zaštite Grada Mostara, te MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Mostarski aerodrom Jesenice tokom Drugog svjetskog rata bombardovan je 11 puta a na njega je bačeno oko 900 tona bombi. U posljednjih deset godina u njegovoj okolini pronađene su tri bombe od 230 kg (M64 A1), tri bombe od 100 kg (100M) i 16 bombi od 10 kg (M41A1). (FUCZ)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here