Dayton nije slovo urezano u kamenu

0
161
Članovi Predsjedništva BiH danas na sastanku u Sloveniji (Foto: Arhiva)

Američki državni sekretar Antony Blinken pisao je članovima Predsjedništva BiH o izmjenama izbornog zakonodavstva.

– Ograničene ustavne promjene potrebne su da dosljednu reformu izbornog zakonodavstva, naveo je Blinken u pismu koje je objavio portal Istraga.ba.

Američki državni sekretar izražava punu podršku SAD-a našoj zemlji.

“Prije dvadeset i pet godina Sjedinjene Države pomogle su u postizanju Daytonskog mirovnog sporazuma, i ponosni smo na ulogu koju su Sjedinjene Države odigrale u okončanju strašnog rata u Bosni i Hercegovini i pomaganju da se osigura mir koji je uslijedio.

Daytonski mirovni sporazum stvorio je snažne temelje na kojima je Bosna i Hercegovina uspjela da se izgradi, što je omogućilo državi da uspostavi održivi put prema eventualnom članstvu u Europskoj uniji i da ostvari snažno partnerstvo s NATO-om”, navodi Blinken u pismu.

On dalje navodi kako Dejtonski mirovni sporazum nije isklesan od kamena, te da je samim time i podrložan izmjenama koje će vremenom i biti izvršene.

“Neki od nedostataka ustava Bosne i Hercegovine utvrđeni su u presudama Europskog suda za ljudska prava, uključujući presud Sejdić-Finci. Pitanja koja su utvrđena ovim presudama i slične zabrinutosti koje se rješavaju odlukama ustavnog suda Bosne i Hercegovine moraju se riješiti. Problemi se ne mogu riješiti samo zakonodavstvom.

Ograničene ustavne promjene bit će potrebne kako bi se reforma izbornog sistema dosljedno izvršila prema zahtjevima članstva u Europskoj uniji i presudama europskih sudova. Također, podržavamo ažuriranje Izbornog zakona radi rješavanja relevantnih odluka Ustavnog suda i provedbe mjera integriteta izbora koje će sljedeće izbore 2022. godine učiniti najslobodnijima i najpravednijima u historiji Bosne i Hercegovine”, smatra Blinken.

Blinken dalje navodi kako je 2021. godina velika prilika.

“Ne postoje izbori koji bi oslobodili političke čelnike od odgovornosti pregovaranja o potrebnim promjenama. Imamo nedavni primjer dogovora o Mostaru koji je dokaz da su stranke sposobne preuzeti i riješiti teške i složene probleme kompromisom i pažljivim, pregovorima korak po korak”, kaže Blinken.

Znam da u Bosni i Hercegovini postoje glasovi koji pozivaju na strpljenje, a ne na hitnost, uključujući neke koji vjeruju da Sjedinjene Države i naši europski partneri pripremaju “Dayton” koji će iz temelja preoblikovati aranžmane za podjelu moći u Daytonskom mirovnom sporazumu. Vidjeli smo ranije da reformski napori u Bosni i Hercegovini propadaju pokušavajući učiniti previše odjednom.

Sjedinjene Države vjeruju da bismo se trebali fokusirati na provođenje ograničenih, ali značajnih ustavnih, izbornih reformi, zatime vladavine zakona i ekonomskih reformi kako bismo osigurali prava svih građana u izbornom procesu, poboljšati pravosudni integritet, smanjiti opseg korupcije, poboljšati privredni oporavak i početi vraćati povjerenje građana. To je ostvariv cilj, koji zahtijeva samo političku volju da se postignu potrebni kompromisi.

Vaše liderstvo bit će neophodno za ozbiljan, vjerodostojan proces. Sjedinjene Države bit će partner u tom naporu, ali lideri u BiH su ti koji će morati uraditi težak posao. Pozivam vas da se ozbiljno uključite u ovaj proces, da ovim pitanjima posvetite pažnju kakvu zaslužuju i budite hrabri u traženju kompromisa.

Radujem se saradnji s vama i Vladom BiH kako bismo produbili naše partnerstvo i unaprijedili zajedničke interese. Sjedinjene Američke Države ostaju vaš najbliži prijatelj i najjača podrška”, zaključio je Blinken u pismu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here