KS će biti zatvoren od petka u 20 sati do ponedjeljka u 7 ujutro

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je kako je Vlada donijela odluku da za vikend zatvori sve privredne subjekte, osim prodavnica prehrambenih proizvoda, benzinskih pumpi, zdravstvenih ustanova i javnog prijevoza, prenosi Anadolu Agency (AA).

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto je večeras kazao kako je na današnjoj sjednici razmatrano nekoliko aspekata krize i doneseno niz odluka, uključujući i kapacitiranje zdravstvenog sektora koji je na najvećem udaru zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom.

“Zasjedali smo sa kantonalnim Kriznim štabom i razmatrali najbolje mjere kako bismo zaustavili širenje virusa. Zaključili smo sljedeće – narednih dana, radnih dana i dalje nastavljamo pooštravanje implementacije postojećih mjera. Međutim, za vikend od osam sati uvečer do ponedjeljka do sedam sati ujutro zatvaramo sve poslovne subjekte u Kantonu Sarajevo, osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinskih pumpi, apoteka, zdravstvenih ustanova i javnog prijevoza. Biće omogućena dostava hrane i pića i moći će se održavati sportski događaji bez prisustva publike na otvorenom. Ovo radimo zato što nam je struka rekla da su vikendi periodu kada su najveća žarišta i kada ide najagresivnije širenje. Ovo radimo za ovaj vikend. Pratimo situaciju iz dana u dan, ako se pogorša situacija moraćemo ići sa još oštrijim mjerama“, kazao je premijer Forto.

On je dodao kako je Sarajevo u specifičnoj poziciji jer se ljudi kreću u urbanim sredinama te je dodao kako Krizni štab Vlade Federacije BiH mora biti brži u reakciji, baš kao i vlasti entiteta Republike Srpske i one na državnom nivou.

Forto je dodao kako će Vlada KS i Krizni štab nastaviti zasjedanja i donošenje novih koraka u skladu sa situacijom na terenu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *