‘BiH jeste dio Evrope, ali želimo biti i dio EU’

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović učestvovao je danas na Samitu EPP-a uoči Samita Evropska unija – Zapadni Balkan, čiji je domaćin bio Zagreb.

Na Samitu Evropske narodne parije (EPP), koji je održan u formi video-konferencije, uz predsjednika Donalda Tuska učesvovali su predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, premijer Hrvatske Andrej Plenković u svojstvu domaćina, premijer Bugarske Bojko Borisov, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi.

Predsjedavajući Džaferović je u svom obraćanju istaknuo da je pandemijska kriza pokazala koliko su ljudi, narodi i države međusobno povezani i koliko su ovisni jedni o drugima.

– Pandemija koronavirusa pokazala je koliko razornu moć ima ne samo po ljudsko zdravlje, već i po cjelokupan ekonomski, institucionalni i općedruštveni sistem. No, ishod krizne situacije u konačnici zavisi od toga kako se postavimo prema njoj. Solidarnost i zajedništvo trebaju biti ključne stvari po kojima ćemo pamtiti ovu krizu jednoga dana kada ona prođe – kazao je Džaferović.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina dosad uspješno odgovarila na zdravstveni aspekt pandemijske krize, poduzimajući pravovremene i odgovarajuće mjere zaštite.

– Pred nama su ozbiljni izazovi koji se tiču neminovnih negativnih ekonomskih posljedica. Zahvaljujem se Evropskoj uniji koja je BiH pružila važnu pomoć u savladavanju, kako zdravstvene, tako i ekonomske krize. To je neuporedivo najznačajnija podrška koju je Bosna i Hercegovina primila – kazao je Džaferović.

Naglasio je da kao i svaka druga kriza, i ova može biti šansa za jačanje evropskog jedinstva. Zajednička nevolja nas, kako je naveo, može dodatno zbližiti i ujediniti.

– I ovaj put se pokazalo da samo zajedničkim djelovanjem možemo uspješno odgovoriti na izazove s kojima se suočavamo. Smatram da na taj način situaciju u vezi s pandemijom trebamo posmatrati svi mi koji smo pobornici jedinstvene Evrope, snažne Evropske unije i nastavka evropskih i euroatlantskih integracija. Izostanak jedinstvenog i solidarnog djelovanja Evropske unije, ili čak i same naznake toga, otvaraju prostor za djelovanje nekih drugih i drugačijih politika i utjecaja, kako u samoj Evropskoj uniji, tako posebno na području zapadnog Balkana – kazao je Džaferović u svom obraćanju.

Naglasio je da BiH jeste dio Evrope, ali da želi biti i dijelom Evropske unije i njenih institucija, te da je to glavni vanjsko-politički prioritet i strateški interes naše zemlje, o kojem postoji konsenzus.

– Zbog razloga koje sam naveo, veoma je važno da BiH i kompletan zapadni Balkan dobiju vrlo jasne poruke o doglednoj perspektivi punopravnog članstva u Evropskoj uniji. Naravno, i na nama je da poduzimamo konkretne korake kako bismo ubrzali provođenje reformi i ispunjavanje uvjeta koje se od nas traži – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Džaferović je istaknuo da bi za BiH bilo izuzetno važno da još tokom ove godine dobije kandidatski status i otvori pregovore.

– Nakon političke, a sada i pandemijske krize, vjerujem da je sazrelo vrijeme da se posvetimo ubrzanoj implementaciji preporuka iz Mišljenja Evropske komisije. Prvi koraci su, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u BiH i našim drugim partnerima, već načinjeni – naveo je Džaferović.

Kazao je i da kredibilna evropska perspektiva predstavlja najsnažniji mehanizam unapređenja ljudskih prava, vladavine zakona i utvrđivanja unutrašnje političke kohezije u BiH, te jedan od najznačajnijih faktora socio-ekonomskog napretka.

– Zato još jednom naglašavam da evropski put ostaje naše trajno i strateško opredjeljenje, na dobrobit naših građana, a u skladu sa obostranim interesima Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Stranka demokratske akcije, kao članica Evropske narodne stranke, u čije ime se također obraćam, oduvijek je gajila posvećenost evropskim integracijama i za nas u tom smislu ne postoje nikakve dileme – zaključio je Džaferović.(ftv,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *