Ječam je jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih žitarica koja se u ishrani koristi već hiljadama godina a u narodu slovi kao sredstvo jačanja živaca, kao hrana koja uklanja stres i zamor.
Ječam također snižava holesterol u krvi, pomaže funkcije organa za varenje, odstranjuje zatvor, štiti srce i krvne sudove, te preventivno djeluje protiv raka.
Obiluje nezasićenim masnim kiselinama tj. 35 posto njih koje smanjuju holesterol u krvi što nije slučaj ni sa jednom drugom žitaricom.
Ječam je bogat vitaminima E, A i D, B, posebno se ističu vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina te vitamin B12 koji je inače rijedak u žitaricama.
Zbog značajnog udjela vlakana snizuje povišen nivo holesterola i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore.
Telbina se pravi tako što dvije-tri kašike integralnog ječmenog brašna (u zavisnosti koju gustoću želite) dodate u jednu i pol času mlijeka ili vode. Kuha se 10-15 minuta na niskoj temperaturi. Zasladiti se može medom ili šećerom. Nezaslađenu telbinu možete dodavati u čorbe i ostala slana jela.
(tl)