Zdravo i ukusno: Napravite domaći kečap bez hemije

Najvažnije od svega je to što domaći kečap donosi neponovljiv osjećaj svježine i miris domaćeg paradajza, onakav kakav nikada nećete pronaći u industrijskim verzijama

domaci kecap mnogo je zdraviji i ukusniji od kupovnog
(Sve više ljudi bira zdraviju i ukusniju verziju domaćeg kečapa – Foto: Ilustracija)

Kečap je već decenijama nezaobilazan dodatak na našim trpezama. Najčešće ga vežemo uz pomfrit, burgere, sendviče ili pečeni krompir, ali ovaj sos nalazi svoje mjesto i u brojnim drugim jelima.

Ipak, iako je industrijski kečap lako dostupan, on često sadrži previše šećera, konzervansa i vještačkih dodataka. Zato sve više ljudi bira zdraviju, prirodniju i aromatičniju varijantu – domaći kečap.

Njegova priprema je jednostavna i ne zahtijeva posebne vještine, a najveća prednost je to što sami birate sastojke i prilagođavate ukus onako kako volite. Za ovaj recept vam je potrebno:

  • 5 kg zrelog paradajza
  • 300 g šećera
  • 100 g soli
  • 150 g gustina
  • 100 ml sirćeta
  • malo origana (po želji i druge začine)
  • 2 g konzervansa

Za osnovu su vam potrebni zreli paradajzi, šećer, so, malo gustina, sirće i origano, dok po želji možete dodati i druge začine, poput bosiljka, majčine dušice ili čak malo ljute papričice. Nakon što se paradajz opere, oguli i izmiksa, kuha se dok se količina ne reducira, a zatim se dodaju ostali sastojci. Kuhanje traje sve dok smjesa ne poprimi gustinu sličnu onoj koju poznajemo iz kupovnih boca. Na samom kraju dodaje se konzervans, a vruć kečap se sipa u sterilizirane boce ili tegle, dobro zatvori i okrene naopako. Posude se potom umotaju u deku i ostave da odstoje dva dana, nakon čega ih je najbolje čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

Domaći kečap ima nekoliko važnih prednosti. Prije svega, on je zdraviji jer ne sadrži vještačke boje ni arome. Njegov ukus je prirodniji i bogatiji, a recept vam omogućava da ga prilagodite sopstvenom ukusu, bilo da želite blažu, začinjeniju ili pikantniju varijantu. Uz to, ako se pravilno skladišti, može trajati mjesecima, što ga čini praktičnim zalihama za cijelu sezonu.

Najvažnije od svega je to što domaći kečap donosi neponovljiv osjećaj svježine i miris domaćeg paradajza, onakav kakav nikada nećete pronaći u industrijskim verzijama. Ako do sada niste probali napraviti vlastitu varijantu, možda je upravo sada pravi trenutak. Jednom kada okusite domaći kečap, teško ćete se vratiti onom kupovnom.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *