Zdrava varijanta: Pripremite burgere sa špinatom i sirom

Potrebni sastojci: 180 g dobro ocijeđenog, blanširanog špinata, 2 bjelanca, 1 jaje, 55 g naribanog cheddar sira, pola glavice ljubičastog luka, 70 g griza od pira (prapšenica, jedna od najstarijih žitarica na svijetu, a možete je kupiti u većim tržnim centrima ili prodavnicama zdrave hrane), pola kašičice ljuspica čilija, pola kašičice suhog, mljevenog bijelog luka, 1 kašičica himalajske soli, svježe mljeveni biber.

Postupak pripreme:

Svježi špinat operite, ocijedite od viška tekućine i stavite u veći lonac koji ćete poklopiti te na laganijoj vatri ostaviti da “uvehne” nekoliko minuta.

Zatim ga izvadite, ocijedite i prelijte ledenom vodom da zadrži lijepu boju. Ponovo ga dobro ocijedite tako da ga rukama dobro izgnječite i istisnete svu tekućinu iz njega. Ovako pripremljenog špinata biste trebali imati oko 180 grama.

Pirov griz, so, biber, ljuspice čilija i suhi bijeli luk izmiješajte u većoj zdjeli. Dodajte naribani sir, sitno sjeckani luk, pirov griz, pripremljeni špinat te jaje s bjelancima koje ste prethodno umutili u posebnoj zdjelici viljuškom.

Sve viljuškom i rukama povežite u kompaktnu smjesu.

Oblikujte rukama oko osam burgera.

Zagrijte veću teflonsku tavu, pa je poprskajte kokosovim ili maslinovim uljem.

Na umjerenoj temperaturi popržite burgere dok ne postanu zlaćani i čvrsti, otprilike oko četiri do šest minuta. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *