(Namirnice koje će vam pomoći u ovim danima- Foto: Ilustracija)
Nalazimo se usred rekordnog toplotnog talasa na početku ljeta, što povećava rizik od dehidratacije i naglašava važnost adekvatne hidratacije kako bismo ostali zdravi.
Dijetetičarka Kortni Smit ističe da su potrebe za hidratacijom individualne i zavise od faktora kao što su starost, nivo aktivnosti, težina i temperatura okoline.
Hidratacija je ključna za regulisanje tjelesne temperature, prevenciju infekcija, eliminaciju toksina i optimalnu apsorpciju hranljivih materija. Nedavna studija je čak pokazala da nedovoljna konzumacija vode može povećati rizik od smrtnosti kod ljudi srednjih godina za 20%.
“Često zbunjujemo glad i žeđ. Žeđ je kasna reakcija, pa se može desiti da mislimo da smo gladni, iako možda zapravo trebamo vodu. Većina nas ne osjeća žeđ sve dok ne postanemo dehidrirani”, objašnjava Smit.
Simptomi dehidratacije uključuju zatvor, suva usta, umor i glavobolju. Kako bi se održala dobra hidratacija, preporučuje se unositi namirnice koje su bogate vodom:
Krastavac: Sadrži 96% vode i izuzetno je hidratantan.
Celer: Osim što je 95% vode, celer je bogat i vlaknima.
Rotkvice: Sa 95% vode, obogaćene su vlaknima i vitaminom C, što ih čini idealnim za vruće dane.
Paradajz: Ima 94% vode, obiluje likopenom koji štiti ćelije od oštećenja.
Tikvice: Sastoje se od 94% vode i mogu se konzumirati kuhane ili sirove.
Paprika babura: Sa 92% vode, bogata je antioksidansima.
Kupus: Sadrži 94-96% vode i odličan je dodatak salatama.
Gljive: Sa 92% vode, gljive su poznate po svojim antiinflamatornim svojstvima.
Lubenica: Sadrži 92% vode i ima visok sadržaj likopena.
Špinat: Sa 92% vode, bogat je kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i gvožđem.
Ove namirnice ne samo da hidriraju organizam već su i bogate hranljivim materijama koje su važne za opšte zdravlje. Uzimanjem ovih namirnica možete efikasno održavati hidrataciju tokom vrućih dana. (nn)