Sorbet je zaslađena, pa zaleđena voda najčešće s aromom voća, i niskokalorična zamjena za sladoled.
Recept je navodno u 13. stoljeću donio Marko Polo vraćajući se iz Kine, dok druga teorija kaže da ga je izmislio lično Neron. Iz Francuske se navodno proširio na Englesku i ostatak Evrope.
Kako se sorbet najčešće priprema sa aromom voća, predlažemo da to ovog puta bude – dinja, koju neki ubrajaju u voće, a drugi u povrće. No, ono što je činjenica jeste da se dinja svrstava u porodicu vrsta – cucurbitaceae, što bi značilo da je botanički gledano – povrće.
Sastojci za sirup: 250 ml vode, 150 g šećera, 50 g tečnog meda, 2 listića želatina.
Sastojci za sorbet: 1 limun, 1 kg očišćene dinje.
Kako pripremiti sorbet
Priprema sirupa: prokuhajte vodu, šećer i med, a potom isključite ringlu na štednjaku. Namočite želatin u hladnoj vodi. Ocijedite vodu, pa umiješajte želatin u vrući sirup.
Istisnite sok limuna, a dinju izmiksajte u pire, pa propasirajte kroz fino sito. Sačuvajte, odnosno odvojite sok.
Potom sok zamrznite zajedno sa sokom od limuna i sirupom.
Savjet: dinje su bogate kalijem te mogu smanjiti krvni pritisak. Sve sorte su dobre za sorbet. (tl)