Junetina u umaku od suhih šljiva odlično paše uz široke rezance ili pire krumpir. Gusti umak od povrća, vina i šljiva može se kombinirati i uz odreske drugih vrsta mesa.
Sastojci
Priprema
Suhe šljive i korijen celera narežite na manje komade, luk nasjeckajte na ploške , a mrkvu naribajte.
Juneće odreske prekrijte plastičnom folijom pa batom istucite s obje strane. Začinite po ukusu sa soli i paprom.
U tavu stavite maslac i 2 žlice maslinovog ulja i pustite da se zagrije. Zapecite meso s obje strane dok ne porumeni. Izvadite na tanjur i prekrijte ga folijom.
U istu tavu dodajte žlicu maslinovog ulja, pustite da se zagrije pa ubacite luk, mrkvu i korijen celera. Pecite dok se povrće lagano ne karamelizira pa ubacite i suhe šljive. Vratite meso u tavu, pirjajte dolijevajući vodom, po potrebi, dok meso i povrće ne omekša.
Odreske izvadite i stavite na topli tanjur, a povrće i suhe šljive s vodom prebacite u posudu i usitnite štapnim mikserom. Dobiveni umak vratite u tavu, dodajte vino i vodu po želji, ovisno o gustoći umaka. Vratite i odreske u tavu te ih kuhajte još otprilike 10 do 15 minuta. Umiješajte peršin i sklonite s vatre.
Juneće odreske poslužite uz široke rezance ili pire krumpir.