Održavanje kognitivnog zdravlja vrlo je važno, posebno kako starimo. Iako mnogi faktori doprinose zdravlju mozga, ishrana igra značajnu ulogu u poboljšanju kognitivnih funkcija i odgađanju kognitivnog pada.
Prema zdravstvenim stručnjacima, uključivanje određenih namirnica koje pospješuju rad mozga u vašu svakodnevnu prehranu, jedna je od najboljih strategija za dugoročno kognitivno zdravlje.
Ljekar Erik Natkin otkrio je kakav utjecaj prehrana može imati na zdravlje mozga. Istiće tri ključne vrste hrane koje bi trebale biti dio naše svakodnevne prehrane kako bismo održali mozak zdravim, poboljšali koncentraciju i odgodili kognitivni pad. Evo što je izdvojio.
1. Omega-3 masne kiseline
Omega-3 masne kiseline neophodne su za zdravlje mozga, igraju ključnu ulogu u smanjenju upale te potpomažu strukturu i funkciju moždanih stanica.
– Nalaze se u masnoj ribi, poput lososa, chia sjemenkama i orasima. Te masti pomažu smanjiti upalu i podržavaju strukturu i funkciju moždanih stanica – objašnjava Natkin za SheFinds.
2. Hrana bogata antioksidansima
Antioksidansi su vitalni za borbu protiv oksidativnog stresa i upale, koji mogu oštetiti moždane stanice i narušiti kognitivnu funkciju.
– Voće poput borovnica i povrće poput kelja bogato je vitaminima C i E koji se bore protiv oksidativnog stresa i upala – kaže Natkin.
Uključivanje raznovrsnog, šarenog voća i povrća u vašu prehranu osigurava unos esencijalnih nutrijenata, podupirući cjelokupno zdravlje mozga.
3. Fermentirana hrana i probiotici
Zdravlje crijeva i mozga povezano je, ističe ljekar.
– Fermentirana hrana poput jogurta može poboljšati zdravlje crijeva – rekao je.
Probiotici mogu pomoći u održavanju te ravnoteže, bez neugodnog okusa koji bi neka fermentirana hrana mogla imati za neke ljude. Podržavajući zdravlje crijeva, možemo pozitivno utjecati na zdravlje svog mozga. (tl)