Jedno od najljepših i najurbanizovanijih sela u našoj zemlji su Ratkovići. Stali u dva reda, ni Biograd ljepše ne izgleda“. Dakle, samo 14 kilometara udaljeno od Brčkog, selo gdje prestaju brda Majevice, a počinje posavska ravnica, poznato je po Raziji Mujanović, najvećoj košarkašici svijeta koju će malo ko prevazići.
To je prošlost, a sadašnjost bilježi da je aščiluk sa tradicionalnim jelima i posebnom roštilju, restoran „Kod Kibeta“, postao poznat gurmanima od Tuzle do Brčkog.
“A i šire“, veli Sakib Glibanović-Kibe, jedan od rijetkih majstora dobrog zalogaja tradicionalne bosanske kuhinje, jer ovdje nisu rijetki gosti i iz Slavonije i Mačve.
Vlada Tuzlanskog kantona zadnjih godina, vidjevši da turizam i ugostiteljstvo postaju jedna od razvojnih šansi, obezbijedila je sredstva za njihov poticaj.
– Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona je prošle godine objavilo javni natječaj za dodjelu sredstava i nama, malim poduzetnicima, po sistemu pola-pola. To znači da smo konkurisali za dodjelu sredstava kako bi modernizovali kuhinju i proširili kapacitet hladnjaka. U to smo uložili oko 30.000 maraka. Pola sredstava je bespovratno, dakle, oko 15.000 maraka je dala Vlada TK – kaže Mirza Glibanović koji je nastavio porodičnu tradiciju i sad vodi restoran u kojem rade tri vrsne kuharice.
Mirza je vrstan gitarista i šef ansambla „Apoleon“. Veli da mu je muzika hobi i da je odbio profesionalni aranžman u zemlji, ali i inostranstvu.
“Ja sam svoj život planirao ovdje, u svojoj zemlji. Da država vodi više računa o mladim ljudima koji žele vlastiti biznis, bio bi zaustavljen masovni odlazak u inostranstvo“, kaže Mirza Glibanović. (TL)