U regionu se polako otvaraju ugostiteljski objekti – restorani i kafići. U Hrvatskoj i Srbiji to će se dogoditi od danas, dok se u Bosni i Hercegovini popuštanje mjera očekuje za kraj ove ili početak naredne sedmice.
Napravljena je lista od 10 obaveza koje će svi ugostitelji morati da ispune:
– Na ulazima moraju biti postavljene barijere za dezinfekciju
– Gostima moraju biti na raspolaganju dezinfekciona sredstva
– I u baštama i u zatvorenom mora se omogućiti razmak od najmanje dva metra između gostiju. Gdje to nije moguće, moraju biti postavljene pregrade od pleksiglasa
– Konobari moraju imati maske i rukavice
– Gosti ne moraju imati maske i rukavice
– Escajg ne smije stajati na stolu, već ga konobar iz ruke uručuje gostu
– Hrana ne smije stajati nepoklopljena
– U toaletima za goste poželjno je da stoje beskontaktni dozeri za ruke i ubruse
– Dostavljači obavezno pri isporuci moraju da dezinfikuju ruke i obuću
– Svaki objekat mora imati unaprijed razrađen krizni plan za postupanje ako se razboli neko od osoblja(rsa,tl)