(Kako spriječiti da banane počnu truhnuti-Foto: X)
Iako su banane jedno od najpopularnijih vrsta voća, često brzo počnu truhnuti, što može biti prilično iritantno. Srećom, postoji jednostavan trik kojim možete produžiti njihovu svježinu.
Iako se čini prirodnim staviti banane u zdjelu s drugim voćem, to zapravo nije najbolje rješenje. Mnoge vrste voća proizvode etilen, hormon koji ubrzava proces zrenja.
Držanje više voća na istom mjestu može ubrzati propadanje, a banane, koje proizvode veliku količinu etilena, najbrže se pokvare. Izbjegavajte njihovo skladištenje s voćem osjetljivim na etilen, poput jabuka, avokada, dinja, breskvi i šljiva.
Najbolji način da produžite svježinu banana je da ih stavite u frižider. Hladnoća usporava zrenje, pa banane mogu trajati do dvije sedmice.
Česta zabluda je da frižider nije dobar za banane jer im kora postaje crna na niskim temperaturama. Iako se boja kore mijenja, unutrašnji plod ostaje svjež i ukusan.
Preporučuje se da u frižider stavljate samo zrele banane. Zelene banane neće pravilno dozrijevati na hladnoći, što može narušiti njihov okus.
4o