
Tražite li brz i zasitan obrok koji ne zahtijeva mnogo vremena u kuhinji? Predstavljamo vam jednostavno jelo iz tave koje savršeno spaja ukuse sela i domaće udobnosti.
Glavni sastojak ove sočne pite je tikvica – ljetnje povrće koje, u kombinaciji s jajima, sirom i šunkom, postaje punjena pita mekana i puna okusa. Ovo jelo može poslužiti kao doručak, lagani ručak ili večera, a priprema traje svega nekoliko minuta.
Ova pita, nekada omiljena na seoskim trpezama, danas se ponovo vraća u naše domove kao jednostavan i hranljiv obrok bez suvišnih sastojaka.
Sastojci:
- 1 velika tikvica
- 2 velika jajeta
- 1 kašika brašna
- Listovi šunke
- Mladi luk
- Kriške sira po ukusu
- So, suhi začin i mljevena paprika po ukusu
- Ulje za prženje
Priprema:
Odsijecite krajeve tikvice i narendajte je na krupno. Posolite i ostavite da odstoji oko 5 minuta, zatim ocijedite višak vode. Umutite jaja sa solju, paprikom i suhim začinom, pa dodajte brašno i sve dobro izmiješajte. Smjesu prelijte preko tikvica i promiješajte.
Zagrijte ulje u tavi, sipajte polovinu smjese i rasporedite je ravnomjerno po dnu. Pecite na srednjoj temperaturi. Dok se pita krčka, poređajte preko šunku, mladi luk i sir, zatim prelijte drugom polovinom smjese. Kad se donji sloj zapeče, pažljivo okrenite i pecite dok pita ne porumeni.
Rezultat je tanjir pun topline i ukusa – jednostavan, hranljiv i savršen obrok za svaki dan.
