Šta jesti u ranu jesen: Sezonske namirnice za jačanje imuniteta

Topla jela poput supa i variva postaju nezaobilazna. Krem supa od tikve, povrtna čorba sa sočivom ili grahom pruža dugotrajan osjećaj sitosti i stabilnu energiju

Topla jela poput supa i variva postaju nezaobilazna. Krem supa od tikve, povrtna čorba sa sočivom ili grahom pruža dugotrajan osjećaj sitosti i stabilnu energiju

Pravilna prehrana ključna je za kontrolu šećera u krvi, a ove namirnice ne samo da pomažu dijabetičarima, već i poboljšavaju opće zdravlje i održavaju dugotrajan osjećaj sitosti

Stručnjaci ističu da određene namirnice mogu pomoći u održavanju snažnog imunološkog sistema, smanjenju upala i bržem oporavku od bolesti

U proizvodnji industrijskog bilja zabilježen je pad proizvodnje soje za 25,5 posto i proizvodnje duhana za 59,3 posto u odnosu na 2023.godinu

Neurohirurg dr. Brian Hoeflinger podijelio je četiri ključne namirnice koje preporučuje svojim pacijentima za poboljšanje zdravlja mozga.

Međutim, dobra vijest je da odabirom prave hrane i nekoliko jednostavnih promjena u ishrani možemo povratiti energiju koja nam je potrebna za svakodnevne zadatke

Čak i umaci poput kečapa mogu predstavljati rizik zbog visokog udjela soli i šećera, što dodatno opterećuje srce i krvne žile.

Riba je odličan izbor za večernji obrok, pogotovo ako je pripremljena na zdrav način, poput pečenja u rerni ili kuhanja na pari

Hljeb često ima lošu reputaciju zbog trendova u ishrani, no to ne vrijedi za sve vrste hljeba – naročito za kiselo tijesto.

Sljedeći stepen je hrana bogata vitaminom B i vitaminom E, poput ribe i mahunarki koje sprečavaju dehidraciju i ljuštenje i produžavaju preplanulost

Nalazimo se usred rekordnog toplotnog talasa na početku ljeta, što povećava rizik od dehidratacije i naglašava važnost adekvatne hidratacije kako bismo ostali zdravi.

Iako se većina hrane može bez problema mjesecima čuvati u zamrzivaču, postoje izuzeci koje se ne smiju zamrzavati