Tajna najboljeg domaćeg hljeba krije se u jednom sastojku

Ako niste zadovoljni okusom hljeba koji ste dosad pripremali, ovaj recept će vas oduševiti.

(Foto: Ilustracija)

Ako niste zadovoljni okusom hljeba koji ste dosad pripremali, ovaj recept će vas oduševiti. Tajna njegovog idealnog okusa krije se u dodatku sode bikarbone. Za pripremu ovog hljeba trebat će vam:

  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 500 grama brašna
  • 1 kašičica soli
  • 350 mililitara mlijeka
  • 2 kašike limunovog soka

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
  2. Pomiješajte mlijeko i limunov sok, te ostavite da odstoji otprilike pet minuta kako bi se smjesa aktivirala.
  3. U drugoj posudi, pomiješajte brašno, so i sodu bikarbonu.
  4. Postepeno dodajte mješavinu mlijeka i limunovog soka u suhe sastojke, miješajući dok ne dobijete ljepljivo tijesto.
  5. Zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Po potrebi, dodajte još brašna.
  6. Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga u posudu za pečenje.
  7. Pecite otprilike 30 minuta, ili dok hljeb ne dobije zlatno-smeđu boju.

Ovaj jednostavan recept donijet će vam hljeb s nevjerojatnim okusom i teksturom. Uživajte u svakom zalogaju!

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *