Stavljate li jaja u kipuću ili hladnu vodu kada ih kuhate? Razlika je ogromna

Kako biste spriječili pucanje ljuske, predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a tek ga zatim stavite u kipuću vodu, te ga ostavite na laganoj vatri koliko želite
koji je nacin kuhanja jaja bolji kada ih stavite u kipucu ili hladnu vodu
(Kada jaje ubacite u kipuću vodu žumanjak ostaje sirov, a bjelanjak se odmah skuha – Foto: Ilustracija)

Nema jednostavnijeg jela od kuhanih jaja jer vam treba samo posuda s kipućom vodom u koju ćete ih ubaciti. No američka spisateljica Mary Frances Kennedy Fisher koja se posvetila gastronomiji tvrdi da to radimo na krivi način.

Tako su izdavači nedavno pripremili reizdanje njezine knjige How To Cook A Wolf iz 1942. godine, a ondje govori o metodama koje koristimo prilikom kuhanja jaja i zašto su pogrešne, prenosi Mirror.

Smatra da je izraz “skuhati jaja” netačan te da se tajna uspješne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuha. Pojašnjava kako u trenutku kad ubacite jaje u kipuću vodu žumanjak ostaje sirov, a bjelanjak se odmah skuha. Cilj je kuhati sve sastavnice jaja u isto vrijeme na jednak način, prenosi krstarica.

Stoga nudi dvije alternative za koje smatra da postižu bolje rezultate. Kako biste spriječili pucanje ljuske, predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a tek ga zatim stavite u kipuću vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fisher napominje kako će se na taj način skuhati jednako brzo kao i kad voda krčka, no biti će bolje kuhano.

Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrijete, a čim provrije jaje je gotovo i spremno za konzumaciju. Poslije je ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njezine metode. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *