
Ako ste ikada poželjeli okus koji podsjeća na mirise iz bakinog šporeta i jednostavne radosti djetinjstva, ovaj starinski kolač s jagodama je upravo to – nostalgična poslastica koja osvaja svojom mekoćom, sočnošću i blagim voćnim notama. Idealan je za proljetne dane, uz šoljicu kafe, kao lagani desert ili slatki zalogaj za cijelu porodicu.
Sastojci:
- 1/2 kg jagoda
- 250 g oštrog brašna (10 velikih kašika)
- 2 jaja
- 200 g šećera (8 velikih kašika)
- 2 vanilin šećera
- 1 kiselo vrhnje (200 g)
- 120 ml ulja (8 velikih kašika)
- 2 male kašičice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- Šećer u prahu za posipanje (po želji)
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte ulje i kiselo vrhnje pa sve dobro sjedinite. Potom dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i prstohvatom soli, pa lagano umutite samo dok se sve ne poveže.
Pripremite kalup tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje. U kalup izlijte polovinu smjese, poređajte narezane jagode na ploške, pa zatim prelijte ostatak smjese. Na vrh ponovo rasporedite jagode.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 175°C oko 35 do 45 minuta, zavisno od jačine vaše rerne. Kada se kolač ohladi, možete ga po želji posuti šećerom u prahu.
Savjet:
Kolač je najukusniji kada odstoji nekoliko sati i upije sve sokove jagoda. Odličan je i naredni dan – ako išta ostane!
