Sočan i lagan: Proljetni kolač s jagodama koji će vas oduševiti

Kolač je najukusniji kada odstoji nekoliko sati i upije sve sokove jagoda. Odličan je i naredni dan – ako išta ostane

(Prva jagode iz bašte? Vrijeme je za ovaj kolač – Foto: Pixabay/Ilustracija)

Ako ste ikada poželjeli okus koji podsjeća na mirise iz bakinog šporeta i jednostavne radosti djetinjstva, ovaj starinski kolač s jagodama je upravo to – nostalgična poslastica koja osvaja svojom mekoćom, sočnošću i blagim voćnim notama. Idealan je za proljetne dane, uz šoljicu kafe, kao lagani desert ili slatki zalogaj za cijelu porodicu.

Sastojci:

  • 1/2 kg jagoda
  • 250 g oštrog brašna (10 velikih kašika)
  • 2 jaja
  • 200 g šećera (8 velikih kašika)
  • 2 vanilin šećera
  • 1 kiselo vrhnje (200 g)
  • 120 ml ulja (8 velikih kašika)
  • 2 male kašičice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • Šećer u prahu za posipanje (po želji)

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte ulje i kiselo vrhnje pa sve dobro sjedinite. Potom dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i prstohvatom soli, pa lagano umutite samo dok se sve ne poveže.

Pripremite kalup tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje. U kalup izlijte polovinu smjese, poređajte narezane jagode na ploške, pa zatim prelijte ostatak smjese. Na vrh ponovo rasporedite jagode.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 175°C oko 35 do 45 minuta, zavisno od jačine vaše rerne. Kada se kolač ohladi, možete ga po želji posuti šećerom u prahu.

Savjet:
Kolač je najukusniji kada odstoji nekoliko sati i upije sve sokove jagoda. Odličan je i naredni dan – ako išta ostane!

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *