Snijeg otežava saobraćaj na pojedinim dionicama u višim područjima BiH

Na graničnim prelazima zadržavanja za putnička vozila nisu duža od 30 minuta, ali su zbog registracije putnika po novom sistemu ulaska i izlaska u zemlje Evropske unije EES moguća duža čekanja

snijeg pravi probleme u saobracaju na pojedinim dionicama u visim prijedjelima bih
(Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da koriste zimsku opremu – Foto: Facebook)

U višim predjelima Bosne i Hercegovine trenutno pada slab do intenzivan snijeg, koji se na pojedinim dionicama zadržava na kolovozu i otežava saobraćaj. Na dionici Livno–Šuica–Kupres, iako upotreba lanaca za teretna vozila još nije obavezna, snijeg koji ostaje na putu značajno usporava i otežava vožnju, pa se vozačima teretnih vozila savjetuje da bez potpune zimske opreme ne kreću na ovaj putni pravac, a upotreba lanaca se preporučuje radi veće bezbjednosti.

Zbog većeg odrona za saobraćaj je zatvorena dionica magistralne ceste Jablanica–Blidinje. Na magistralnoj cesti Dobro Polje–Miljevina, u mjestu Sijeračke stijene, zbog sanacije klizišta svakodnevno od 08 do 17 sati dolazi do povremenih obustava saobraćaja u trajanju do 45 minuta.

Radovi su u toku na magistralnim cestama Semizovac–Olovo, Zavidovići–Vozuća u mjestu Krivaja, Jajce–Crna Rijeka, Bileća–Trebinje na lokalitetu Žudojevići, Gacko–Foča u Sastavcima, kao i na ulazu u Neum.

Na graničnim prelazima zadržavanja za putnička vozila nisu duža od 30 minuta, ali su zbog registracije putnika po novom sistemu ulaska i izlaska u zemlje Evropske unije EES moguća duža čekanja. Granični prelaz Brčko otvoren je za putnička vozila do 3,5 tone, dok je na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase. Teretna vozila preko 5 tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti granični prelaz Šepak. Teretna vozila na prelazu Šepak mogu saobraćati od 09 do 13 sati i od 22 do 06 sati, a vikendom u terminu od 22 do 06 sati, saopćeno je iz IC BiHAMK-a. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *