Hljeb od banane omiljena je i vrlo jednostavna slastica koja se brzo priprema, a zaljubit ćete se u ovu mirisnu jesensku verziju sa tikvom i pekan orasima.
Riječ je kolaču koji ima ugodan okus banane uz nježnu notu jeseni u pozadini koja se očituje kroz tiikvu i začine poput cimeta i đumbira te komadiće oraha.
Smeđi šećer dodaje poseban okus karamele i savršeno pristaje uz tikvu i bananu, a ulje održava vlažnost hljeba i svježinu koja se proteže danima.
Ako ste ljubitelj začina, slobodno ih dodajte i više nego što je predviđeno u receptu, a ukoliko ih baš ne volite, začinite skromnije. Također, umjesto oraha možete koristiti i druge namirnice poput čokolade ili lješnjaka, piše Food52.
Sastojci
1/2 šoljice biljnog ulja
1 šoljica smeđeg šećera
1 kašike ekstrakta vanilije
1 veliko jaje
3/4 kašike sode bikarbone
1/2 kašike praška za pecivo
1 kašika mljevenog cimeta
1/2 kašike mljevenog đumbira
1/2 kašike soli
3/4 šoljice zgnječenih banana, otprilike 2 srednje vrlo zrele
3/4 šoljice pirea od bundeve
1 i 1/2 šoljica višenamjenskog brašna
1/2 šoljice nasjeckanih pekan oraha, tostiranih
2 kašike šećera za posipanje
Priprema
Zagrijte peć na 180 stepeni i uljem lagano premažite kalup za hljeb te ga obložite papirom za pečenje. Mikserom izmješajte šećer, ulje i vaniliju u velikoj zdjeli dok se dobro ne sjedine, oko 30 sekundi.
Umutite jaje pa dodajte sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet, đumbir i sol, snažno miješajući. Ručno umiješajte banane i tikvu te lagano savitljivom lopaticom umiješajte brašno i pekan orahe.
Prebacite tijesto u kalup i zagladite vrh lopaticom. Obilno pospite šećerom. Pecite 65 do 70 minuta. Pustite da se ohladi oko 20 minuta, izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi prije posluživanja. Na sobnoj temperaturi zamotan u celofan kolač može potrajati do tri dana. (tl)