(Zdrastvene prednosti sladoleda – Foto: X )
Ako ovih dana žudite za sladoledom, imamo dobre vijesti za vas. Dijetičari otkrivaju da ovaj omiljeni desert ima neke neočekivane zdravstvene prednosti, posebno kada se usporedi s drugim slatkišima.
Prvo, porcija sladoleda može biti dobar izvor kalcija, ključnog minerala za održavanje jakih kostiju i mišića. Ovisno o proizvođaču, neki sladoledi sadrže oko šest grama proteina po porciji, što je jednako količini proteina u jednom jajetu.
“Kalcij je često nedovoljno prisutan u zapadnjačkoj prehrani, pa sladoled može pružiti određene nutritivne prednosti,” kaže dijetetičarka Shelley Balls. Dodaje kako jedna porcija sladoleda sadrži oko 12 posto preporučene dnevne količine kalcija.
Dijetetičarka Stephanie Van't Zelfden izjavila je za Yahoo Life da kombinacija umjerene količine masnoće i proteina u sladoledu može biti dobra opcija za dijabetičare.
“Ova kombinacija usporava otpuštanje šećera u krvotok, čime se sprječavaju nagli skokovi glukoze u krvi, što je povezano s dijabetesom. Vremenom, nagli skokovi šećera mogu dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca,” objasnila je.
Međutim, sladoled nije bez mana. Na primjer, jedna porcija može sadržavati polovicu preporučene dnevne količine zasićenih masti za prosječnu odraslu osobu. Također, jedna porcija sadrži dvije trećine preporučenog dnevnog unosa šećera, a mnogi se teško zaustave na samo jednoj kuglici.
Uživajte u sladoledu umjereno i pazite na ukupni unos kalorija i šećera kako biste izbjegli potencijalne zdravstvene probleme. (sb)