Piletina je omiljena u svim varijantama – kao paprikaš, u supi, pohovana ili čak pripremljena na kubanski način.
No, jedno jelo ostaje neupitni klasik: pečeno pile s krompirom iz pećnice. Posebno je ukusno kada se pripremi punjeno, a upravo ovaj recept jamči sočnost i bogatstvo okusa. Nadjev je jednostavan za pripremu, a postupak nije nimalo kompliciran. Rezultat? Savršeno pečeno pile kojem nitko neće moći odoljeti.
Čini se jednostavno, ali kod pečenja pileta ili purice treba paziti na dosta stvari kako bismo zadržali sočnost mesa. Onom jelu posebnu notu daje glazura napravljena od meda, naranče i soja umaka.
Sastojci:
1 cijelo pile
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
20 g pancete (ko voli)
1 jaje
2 fete kruha
1 dcl mlijeka
peršin
sol
papar
maslinovo ulje
Priprema:
Za glazuru:
2 žlice meda
1 dcl soja umak
sok od jedne naranče
malo vode
Priprema:
1 – Na maslinovom ulju stavite dinstati luk, češnjak i pancetu narezanu na kockice.
2 – Kruh tostirajte na suhoj tavi i potopite ga u mlijeku. Ako imate stari kruh, ne trebate ga tostirati. Kada kruh upije mlijeko, zdrobite ga vilicom i dodajte mu začine: sol, papar, peršin i jaje. Sve dobro promiješajte i spojite s dinstanim lukom, češnjakom i pancetom (ko voli) u jednu smijesu.
3 – Obavezno sat vremena prije pečenja pile izvadite iz hladnjaka. Cijelo pilo prvo dobro posolite i popaprite izvana i iznutra.
4 – Pile napunite pripremljenom smjesom te ga učvrstite čačkalicama ili kuhinjskim koncem kako biste spriječili da nadjev tijekom pečenja izađe van.
5 – Punjeno pile prekrijte folijom i stavite peći na 200 stupnjeva, cca sat vremena.
6 – Nakon sat vremena maknite foliju i pile premažite umakom od meda, naranče i soja umaka. Umak ćete pripremiti tako da u lončić ulijete malo vode, 1 dcl soja umaka, 1 veliku žlicu meda te sok od jedne naranče. Sve promiješajte i kuhajte dok se umak ne zgusne.. Kistom vam je najlakše premazati pile umakom. Pecite još 20-tak minuta da pile dobije lijepu rumenu boju, ali smanjite temperaturu pečenja na 180 stupnjeva.
7 – Uz pile možete poslužiti krumpire i mrkvu iz pečnice ili mlince. U jednom i drugom slučaju ćete uživati. (R)